2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Tűzpróba papíron és vásznon

A népszerű amerika ifjúsági sci-fi író, James Dashner Az útvesztő című regénye száz hétig tartotta helyét a New York Times bestseller listáján.

Dashner elősorban a young adult könyvek szerzője, így azok által vált ismertté; számos sorozata került már megjelenésre. A tehetséges regényíró, munkásságáért eddig három díjat kapott, közülük kettőt Az útvesztőért. Az útvesztő már megfilmesítésre került, 2015 szeptemberében a rajongók legnagyobb örömére a sorozat második része, a Tűzpróba is megtekinthető lesz a mozikban.

Dashner Tűzpróbája merően más, mint a sorozat első kötete, így nagy kérdés, hogy vajon a film mit tartogat. A Tűzpróbában nagy hangsúlyt kap az író által megalkotott poszt-apokaliptikus világ és az azzal társuló komorabb hangvétel, a karakterek egy része megváltozik, és mintha a könyv hangulatilag hiányérzetet hagyna az olvasóban első részhez képest (vagy csak annyira más, hogy idő mire megszokja az ember). Pont az ehhez hasonló különbségek miatt érdekes, hogy vajon hogyan sikerült az ismert könyvsorozat folytatásának megfilmesítése.

Dashner már a kezdetekkor remélte, hogy könyveiből egyszer film készülhet, hiszen ő maga, nem csak az írás, hanem a filmek szerelmese is. Éppen ezért, mindig is igyekezett a lehető legjobban lefordítani szavakra a fejében élő képzeletvilágot. Ez kellőképpen sikerült neki, hiszen leírásai könnyen vizualizálhatóak, így megfelelő alapot adtak az eddig elkészült filmeknek.

Egy sorozat második kötetének megírása mindig nagy kihívás elé állítja a szerzőt, melyet a rajongók elvárásai sem könnyítenek meg. Elsősorban a második rész kerül mindig összehasonlításra a nagy sikerű elsővel egy hasonlóan népszerű sorozat esetében. A sorsdöntő kérdések némelyike, hogy vajon a folytatás eléri az első kötet színvonalát? Ha eltér az első résztől, az azért van, mert valamilyen izgalmas újdonságot mutat meg rajongóinak stílusban vagy tartalmilag, vagy egyszerűen csak képtelen hű maradni önmagához, avagy a sorozat fő vonalához? A Dashner-regények elolvasása után mindenki választ kap majd e kérdésekre.

Dashner méltán napjaink egyik legnépszerűbb YA regényírója. A hatalmas rajongótábornak örvendő író, eredetileg trilógiának szánta Az útvesztő sorozatot, mely az óta további résszel bővült. A negyedik rész címe The Kill Order, már 2012-ben megjelent angolul, ám a magyar fordítás még várat magára. A sorozat harmadik része az idén magyarul megjelent Halálkúra címet viseli, könyv formájában már hazánkban is elérhető, ám arra azonban várniuk kell még a rajongóknak, hogy e rész megfilmesített változata is mozikba kerüljön.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…