2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Rejtélyes eltűnések nyomában

Megan Miranda Minden eltűnt lány című pszichothrillere túlmutat az egyszerű krimiken, mind bonyolultságában és mélységében.

Ez az író első felnőtteknek szóló regénye, és mi tagadás, kellően jól sikerült ez a bemutatkozás. Korábban Miranda a young adult műfajban vált sikeres szerzővé. A felnőtteknek szóló könyvét a kiadók a méltán népszerű Holtodiglanhoz hasonlítják, nem véletlenül. A Minden eltűnt lány egy fordulatos, összetett és izgalmas regény, amely mindenképp megérdemli, hogy adjunk neki egy esélyt, ha szeretjük a jó krimiket és pszichothrillereket.

Tíz évvel ezelőtt Nic Farrel legjobb barátnője, Corinne nyomtalanul elűnt. Nic 28 évesen visszautazik a kisvárosba, hogy testvérével együtt megpróbáljon az időskori demenciában szenvedő édesapjáról gondoskodni és a házát eladni. Mindeközben egy újabb lánynak veszik nyoma, és Nic kapcsolatot vél felfedezni a két eset között: úgy dönt, hogy az egy évtizeddel korábbi eltűnés végére jár, ám semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Mindenkinek van valami titkolnivalója: a lány ráébred, hogy a barátai valószínűleg tíz éve se mondtak el mindent, amit tudtak. Felszakadnak a régi sebek, és Nic kénytelen szembe nézni a múlttal.

A regény érdekessége, hogy fordított időrendben meséli el a történetet, tehát az eltűnést az eset utáni tizenötödik naptól indulva meséli el, így az egész történet során egészen tíz évet utazunk vissza az időben, majd miután fény derül a rejtélyre, visszautazunk a jelenbe. A regény során mindig egy-egy napot utazunk vissza az időben, így fokozatosan ismerhetjük meg, az ok-okozatot, és kérdőjelezhetjük meg korábbi feltételezéseinket. Kétségtelen, hogy Miranda bátran nyúlt a pszichothriller műfajához, és a megszokott kliséket mellőzve, egy üdítően ötletes regényt alkotott, mely nem csupán kiválóan szórakoztat, hanem el is gondolkoztat.

A fordított időrend miatt a regény fokozott figyelmet igényel az olvasóktól, hiszen egy jó kis szellemi tornával ér fel, de pont az a szépsége is, hogy Miranda nem kínálja tálcán a megoldást. Embert próbáló kihívás a szerző által választott elbeszélésmód, és nem túlzás kijelenteni, hogy Miranda bravúrosan megoldotta a feladatot. A regény karakterei összetettek és emlékezetesek, mindannyiukat Nic visszaemlékezésén keresztül látjuk. Ezek után nem csoda, ha a regény képes rövid időn belül magához láncolni bárkit: az olvasók még szabadidejükben is a megoldatlan rejtélyeken fognak agyalni, és próbálják összerakni a kirakó darabkáit.

A szerző az utolsó pillanatig képes meglepni olvasóit az elképesztő fordulatokkal, hiszen egészen a könyv végéig kétségek merülnek fel bizonyos szereplők kilétét illetően. A Minden eltűnt lányt minden bizonnyal egyaránt élvezni fogják a krimi és pszichothriller műfaj rajongói, valamint mindazok akik szeretik, ha egy regény el is gondolkoztat amellett

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek