2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Nő a tét

A New Orleans-i születésű Elmore Leonard regény-, forgatókönyv- és novellaíróként került be a köztudatba, és Amerika egyik legismertebb írójává vált.

Számos regénye és novellája került megfilmesítésre világhírű színészek és rendezők közreműködésével. Több neves író méltatta Leonardot, köztük Stephen King is, aki Amerika nagy írójának nevezte őt, sokan pedig Detroit Dickenseként emlegették. Leonard számos rangos irodalmi díjat zsebelt be pályafutása során, köztük az Edgar és a Scott Fitzgerald-díjat is. A Sima ügy című krimije 1976-ban került először megjelenésre.

A Sima ügyben az olvasók megismerhetik az autókereskedőként dolgozó Frank Ryant, aki fegyveres rablással kapcsolatos terveket szövöget. A terv elkészül, ám Franknek egy társra van szüksége a megvalósításhoz, így kapóra jön az, hogy egy Stick nevű kocsitolvajt tetten ér. Először beköpi Sticket a rendőrségen, ám nem sokkal később kihúzza a pasast a slamasztikából, mert rájön, hogy az ügyeskezű Stick nagy segítségére lehet terve kivitelezésében. Simán alakul minden: Stick betársul és egyre több üzletet sikerül kifosztaniuk, ám egy idő után Franknek mindez kevés: még több pénzt akar. Mindez természetesen nagyobb kockázattal is jár: Frankék egy csapat rosszfiúval állnak össze, ám váratlanul kicsúszik kezükből az irányítás. Nem csak bűnözők, hanem a rendőrség is a nyomukra próbál bukkanni…

Leonard méltán híres lebilincselő párbeszédeiről: szellemes és életszerű dialógusaiból a Sima ügy sem szenved hiányt, mi több a szerző fanyar humorából is ízelítőt kap az olvasó. A történet eleinte lassabban indul el, ám a könyv közepétől igazán felpörögnek az események, és a cselekmény teljesen magával ragadja az olvasót. Az író részletesen és hitelesen ábrázolja az alvilágot, így regénye kiváló csemegeként szolgálhat mindazok számára, akiket érdekel a rosszfiúk világa.

A Sima ügy egy rendkívül szórakoztató olvasmány, mely garantált kikapcsolódást és önfeledt órákat nyújt olvasóinak. Szerencsére a fordítás is remekül sikerült, így a magyar krimirajongók magas minőségben olvashatják Leonard regényét. A Sima ügy egyik varázsa az, hogy még ma is éppen olyan aktuális, mint negyven évvel ezelőtt. A regény az utolsó pillanatig fenntartja az olvasók érdeklődését: Leonard a befejezéssel rendesen meglep mindenkit. A regénynek évtizedekkel ezelőtt megjelent a folytatása is Stick néven, így mindazoknak, akik szeretnének ismét elmerülni a bűnözők világában, garantáltan lesz lehetőségük.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek