2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Nem reszketünk az izgalomtól

Laurell K. Hamilton Anita Blake című sorozata biztos lábakon álló és régi szereplője az urban fantasy műfajnak, amelynek annak idején előfutára volt több mint két étvizeddel ezelőtt.

Ez elég hosszú idő ahhoz, hogy változások menjenek végbe a hangszínben, a stílusban és a műfajban is: a korábban hangsúlyosabb politikát felváltotta a dráma és misztérium. Addig nincs baj, ha ezek egyensúlyban vannak, azonban a Fagyos halálban ez az utóbbi felé billent el: a zombipornó rejtély felvázolását követően közel a könyv felében elfelejtődik, és az ügy tényleges megoldása csak az utolsó néhány fejezetben zajlik le.

Egészen pontosan ezúttal megoldódásról van szó, mert a tettes önként és dalolva felfedi magát. A narratíva tehát kevésbé követi azt a szokásos struktúrát, amely elősegíti a cselekmény előrehaladását és támogatja annak logikus felépítését; de azért Anita és Jead-Cleade házasságkötése, valamint a Nathanial és Micah közti elköteleződési ceremónia nem öncélúan vagy feleslegesen része a történetnek.

A sorozat közel hat évet ölel fel. Anitával a húszas évei közepe tájékán találkozhattunk először, mostanra pedig a harmincas évei elején jár. Ennyi idő alatt természetes, hogy változik az ember: vagy alkalmazkodunk, vagy stagnálunk (azaz szűk látókörűek, merevek maradunk). A hősnő élete eseménydús és komplikált, gyakorta adaptálódott és fejlődött. A Fagyos halálban kidomborodik a jellemfejlődése: sokat halad előre a családi ügyeiben (anyja halála, mostohaanyja, édesapja), and nagy előrelépéseket ért el az önértékelésben. A nőket sem ítéli meg olyan erősen (amihez a nőkkel folytatott intim kapcsolata segítette hozzá), élesen; sőt, felfedezte bi- és heteroszexualitását.

Új képességeket is fedez fel – képes kontrollálni a szellemeket –, s ereje is nő. Rájön, hogy néhány európai országban megölik azokat az embereket, még mielőtt túl erőssé válnak ahhoz, hogy bajt okozzanak. Ez egy olyan felfedezés, amellyel a Fagyos halál nem foglalkozik többet, így tehát Hamilton meghúzza ezzel egy kicsit a mézes madzagot, hogy a jövőben mi történhet majd.

Bár a Fagyos halál nem a sorozat legjobb része, azok az olvasók – pontosabban rajongók –, akik eljutottak a huszonnegyedik részig, találnak érdekességet a Fagyos halálban – ilyenek a karakterek és a közöttük lévő a kapcsolatok, viszonyok, valamint a cselekmény mellékszálai.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek