2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Mennyit ér a szerelmed?

Akitől megszokott, hogy dohog, mert bottal veri a sort, annak talán nem árt kezébe venni A megváltás reményét. Ebben a főszereplővel nem bánt kesztyűs kézzel a sors, azonban önsajnálat és -megadás helyett kezébe veszi az irányítást – tehát Charles Martin üzenete, hogy ha tudunk változtatni, de csak akkor, ha akarunk. Egy ilyen típusú regény könnyen a közhely fellegvárává válhat, viszont az írónak többnyire sikerült elkerülni az ide vezető csapdákat, így egy szép, életszagú történetet kapunk.

Matthew Rising, becenevén a Rakéta, élete álomba illő: a főiskolai amerikai football történetének egyik legkiválóbb hátvéde, halálosan szerelmes gimnáziumi szerelmébe, Audrey-ba, akit feleségül is vett. Azonban a mese folytatása sajnos nem ilyen gyönyörű és szerencsés, ugyanis Matthew élete tragikus és mindent megváltoztató fordulatot vesz. De a sztori nem itt veszi kezdetét, hanem akkor, amikor Matthew tizenkét év után végre elhagyhatja a börtönt. Említeni sem kell, hogy ez a kényszerpihenő a sportkarrierjét örökre derékba törte, pedig teljesen ártatlan – elmondása szerint, de bizonyíték híján nem lehetett felmenteni őt a nagyon súlyos vádak alól. Élete végéig a szégyen és gyalázat nehéz terhét kell a vállain cipelnie.

Nem adja fel azonban a harcot: elhatározza, hogy összerakja szilánkokra tört életét annyira, amennyire tudja. Így felkeresi feleségét, aki a tárgyalás után a folyton-folyvást a nyomában lihegő média elől apácáknál keresett menedéket. Audrey sebeire enyhítő gyógyírt egy tinédzser futballjátékos hoz, akit a szárnyai alá vesz. Azt viszont még ő sem sejti, hogy talán ez a fiú lesz a kulcs, hogy Matthew-val –aki szerelméért hajlandó nagy kockázatot vállalni – újra egymásra találjanak.

A klisés, romantikus cukormáz mint külcsín csupán megtévesztő, ugyanis a regény nem csak erről szól. Hanem egyrészt hétköznapi emberekről, és az ő szomorú – de a valóságban cseppet sem elképzelhetetlen – irányt vett életükről. A főhős magatartása példaértékű: nem törődik bele sorsába, hanem kitartóan küzd, hogy amit még lehet, kihozzon a neki osztott lapokból. A másik ok, amiért nem szokványos romantikus történetről van szó, az a sport: a szerző a megfelelő mértékben szakított lapokat az amerikai foci néhány finomabb részletének taglalására, stratégiáktól és játszmáktól egészen a sztárság megkövetelte mentális felkészültségig.

A megváltás reménye egy sokoldalú regény Charles Martintől, mert nemcsak a szerelmes történetek, hanem a sport kedvelőinek érdeklődésére is számot tarthat. Az alapötlet egyszerű, de mégis hétköznapisága miatt nyújt élvezetes szórakozást. A kevesebb néha több ez esetben bejött.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek