2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Küzdelem a mesterséges intelligenciával

Al Robertson debütáló regénye az Égtörés egy cyberpunk stílusú sci-fi krimi elemekkel, mely az Állomás könyvsorozat nyitókötete. Robertson egy érdekes világba kalauzolja el olvasóit, amelyet igényes leírásokkal bolondít meg.

A mozgalmas regény könnyen magával ragadja az olvasóit, így sci-fi műfaj rajongói egy letehetetlen regény olvasására készüljenek.

A Föld lakhatatlanná vált. A Totalitás és Panteon között háború zajlott, amelyet a Totalitás nyert. Az Égtörésben megismerkedhetünk a Totalitás által árulónak bélyegzett Jack Forsterrel, aki néhány börtönben töltött év után tér vissza az emberek közé. Jacket egy játékba bújtatott mesterséges intelligencia, Fist segíti a nyomozásában, amely azonban hamarosan teljesen átveszi az uralmat Jack fölött, és onnantól kezdve a férfi megszűnik létezni.

Jack ölbe tett kézzel várakozva is tölthetné az utolsó heteit, ám másképp határoz; eltökéli, hogy nyomozásba fog, hogy kiderítse, ki ölte meg a legközelebbi barátait. A regény egyik legizgalmasabb része a Jack és Fist közötti kapcsolat, mely fokozatosan fejlődik a történet előrehaladtával.

A regény erőssége egyértelműen a világalkotás és a műfajok érdekes ötvözete (az olvasó egy jövőbe helyezett nyomozással találkozik), mely nem új keletű megoldás, Robertson mégis tökéletesen kivitelezi. A mesterséges entitásokkal tarkított világ telis-tele van érdekesebbnél érdekesebb ötletekkel és megoldásokkal, így az olvasóknak egy percük sem lesz unatkozni. A jellemükben meglehetősen különböző Jack és Fist párbeszédei felettébb szórakoztatóak, és kiváló írói eszközként szolgálnak az olvasói figyelem megragadására.

Az Égtörés folytatása hamarosan megjelenik külföldön, így remélhetőleg a hazai rajongóknak sem kell sokat várni, hogy kezükbe vehessék a fordítást (mely remélhetőleg éppen olyan igényes és színvonalas lesz, mint az első rész fordítása). Az Égtörést kétségtelenül élvezni fogják a cyberpunk műfaj szerelmesei, így ők bátran vegyék kezükbe Robertson első regényét.

Ám nem csak ők, hanem a sci-fi rajongói is örömüket lelhetik az Égtörés olvasása során, hiszen az Égtörés egy sokat ígérő sorozat különleges univerzumban játszódó, izgalmas cselekményű első része. Egy biztos: Al Robertson egy ígéretes szerző kiváló karakterei és ötletei révén, így várhatóan még számos olvasót örvendeztet majd meg regényeivel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek