2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Kéziratban rejlik a kulcs

Az E. O. Chirovici által írt Tükrök könyve egy gyilkossági eset felderítéséről szól: a főhős, Peter Kratz egy Richard Flynn Tükrök könyve című befejezetlen kézirata alapján kutatni kezd Joseph Wieder után, aki egy híres pszichológus és a Princeton egyetem oktatója volt. A regény ennél többet tartogat, mert elgondolkodtat, hogy mi emberek hogyan emlékszünk dolgokra, felejtjük el, valamint változtatjuk meg azokat a memóriánkban és a múltunkban, akár tudatosan, akár tudattalanul tesszük ezt. Az is kiderül, hogy a kapcsolatok és a momentumok milyennek, miknek tűnhetnek mások szemében; továbbá hogyan látjuk a jövőt, a jelent és a múltat a saját gondolataink, szükségleteink és vágyaink tükrében.

A történet erős kezdéssel indul: Peter Katz irodalmi ügynök kap egy levelet Richard Flynntől, aki angol nyelvből szerzett diplomát a Princetonon 1987-ben. A levél tartalmaz egy kéziratot, amely az utolsó egyetemi évének eseményeiről szól. Richard szerelembe esett a gyönyörű Laura Bainesszel. Általa ismerkedett meg Joseph Wieder professzorral, akinek besegít a könyvtár rendszerezésével. Flynn egy ígéretes írói karrier előtt áll, de amikor a professzort meggyilkolják, gyanúsítottá válik. Kratz a kézirat rabjává válik, és el akarja olvasni annak hiányzó részét – bár kiderül, hogy nem találhatóm meg.

A regény három részre tagolható: az elsőben az eseményeket az irodalmi ügynök, Peter Kratz nézőpontján keresztül látjuk, aki megkapja Richard Flynn befejezetlen kéziratát, amely szándékoltan nem fikció, figyelembe véve Joseph Wieder professzor 1987-ben történt meggyilkolását; ezután John Keller, egy volt újságíró szemszöge érvényesül, akit Kratz felbérel, hogy a kézirat után kutasson, s megtalálja annak hiányzó második felét; a harmadik rész pedig a volt rendőré, Roy Freemané, aki Wieder esetén dolgozott.

A fenti megoldással Chirovici remekül felépítette a cselekmény ívét: Richard által ismerteti a szituáció tényeit (ne feledkezzünk meg arról, hogy ezt az ő nézőpontján keresztül teszi); John majd Roy pedig szálak szövevényét fedezik fel, aminek következtében a másodlagos szereplőkből gyanúsítottak és tanúk lesznek, valamint a különféle emberi kapcsolatok és szemszögek tisztázásra és megkérdőjelezésre kerülnek. Az igazság és fikció, valamint a tények és kitalációk közötti homályos határvonalak előtérbe kerülnek. Roy Alzheimer-kórja által az író még jobban kiemeli az emberi emlékezet múlandó és korlátozott megértését.

A regény stílusa olvasmányos, viszont egy apróságot mégis felróhatunk: nincsen jól megkülönböztethető hangnemük a narrátoroknak, s nem elég stilisztikásak. Összességében a Tükrök könyve egy szórakoztató, könnyen olvasható thriller, amely néhány érdekes (de nem új keletű) felvetést taglal arról, hogyan szemlélünk, katalogizálunk dolgokat, embereket, és emlékezünk rájuk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek