2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Így előzd meg a bajt

Hazánk sajnos nem tartozik a legegészségesebb országok közé – vezet például a szív-és érrendszeri megbetegedések miatti elhalálozásokban.

A nem megfelelő egészségtudatossággal rendelkező lakosság jó része a panaszok megjelenésekor fordul orvoshoz, pedig nagyon is sokat lehetne tenni a kialakulásuk megakadályozásában, javítva az életminőséget és meghosszabbítva az élettartamot. Bánkuti Gabriella híres finteszbajnok és edző közérthető ebben nyújt segítséget, tapasztalatait és tudását felhasználva.

Bánkuti Gabriella az anyatejjel szívta magába a sportot, hiszen édesanyja tagja volt olimpiai atlétikai válogatottnak. Sokféle sportágat kipróbált: atletizált, szertornázott, táncolt, sőt kipróbálta az aikidót és a katonai közelharcot is. Egy súlyos tüdőgyulladásból kitartásának és állóképességének köszönhetően sikerült felépülnie, ami a bizonyítani akarással együtt alapvetően meghatározta későbbi karrierpályáját. Végül a fitnesz világa szippantotta be; első versenyén 2000-ben vett részt, és rögtön bronzérmet szerzett. A versenyzést 2016-ban fejezte be, ötödik aranyérmével. Azóta oktatással, edzéssel, versenyfelkészítéssel, mozgásszervi rehabilitációval foglalkozik.

Az oktatáshoz híven a fitneszvilágbajnok két könyvet is írt: az első 2016-ban jelent meg az Átváltozom, megcsinálom! – Egy profi fitneszvilágbajnok útmutatásai címen. Az életmódváltásnak megannyi pillére van, amelyek közül gondot okoz például az, hogy megtaláljuk azt a mozgásformát, amely nemcsak segít elérni a kitűzött cél, hanem nem mellesleg szívesen is végzünk; de találunk az edzést támogató táplálkozási útmutatást. A fitneszvilágbajnok legújabb könyvében, az Alapok az egészségedértben a prevencióra helyezi a hangsúlyt. Széles körűen végig veszi, hogy az egyes mozdulataink során milyen „veszélyek” leselkednek ránk – s ez nemcsak sportolás közben, hanem az olyan egyszerű és természetes(nem tűnő) mindennapi mozdulatainkban és testhelyzeteinkben, mint az ülés vagy az állás. A fizikai-fiziológiai ismereteken túl e kötet is segít eligazodni az étkezésben.

Az Alapok az egészségedértet érthetően és alaposan elmagyarázza számos modern kori betegség, mozgásszervi és emésztési panaszok ok-okozati összefüggéseit, amelyek kialakulása a ma jellemző inaktív életmódnak és helytelen táplálkozásnak köszönhető. Éppen ezért a könyvet széles korosztály hasznosíthatja, hiszen a megelőzés a gyermekektől kezdve egészen az idősekig mindegyik életkorban fontos szerepe van. Érdemes végiggondolnunk, hogy életvitelünkben vannak-e egészségkárosító szokásaink, tevékenységeink, és mihamarabb kiiktatni vagy kijavítani azokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek