2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Három az annur igazság

Bizonyára mindenki megtapasztalta már azt a bizonyos deja vu érzést egy-egy regénnyel kapcsolatban. A rendszeres, sokat olvasók akár egyfajta mintát is felismerhettek adott műfajon belül, a cselekmények, a karakterek, a téma vagy a hangulatok közti hasonlóságokon alapulva. Ide tartozik A csiszolatlan trón krónikája című sorozat is, amely a jó öreg műfaji szókészletet és stílust vonultatja fel.

Azonban Brian Staveley tudja, hogy az ördög a részletekben rejlik, s ezt be is bizonyítja az első részben, A császár pengéiben.

A sztori az Annur Birodalom meggyilkolt császárának, Sanlitun három gyermeke körül bonyolódik. A testvérek nagyjából nyolc éve külön utakon járnak: a trónörökös Kadent a birodalom peremére küldték monostorba tanulni (olyan készségeket, amelyeknek több köze van az elme mint a birodalom építéséhez), Valyn az elit katonai szárnyában hadapród a távoli Kirin-szigeteken, míg Adare, aki édesapja közelében maradva leste és szívta magába az uralkodás csínját-bínját képező pénzügyi és politikai ismereteket, az orgyilkos nyomába eredve konfliktusba keveredik néhány befolyásos vallási személyiséggel. A tragikus események következtében azonban mindannyian érintettek lesznek a Malkeen-vérvonal kiirtását célzó intrikában, s ennél fogva veszélybe kerülnek.

Mindezek alapján A császár pengéi nem több egy megszokott fantasy témájú regénynél: a felcseperedett gyerekek még éretlenül bonyolult szituációkba kényszerülnek tehát bele, amelyekből vagy sikerrel kimásznak, vagy amelyekbe belebuknak; továbbá a saját útjukat és boldogulásukat kell megtalálniuk egymástól távol- Mindazonáltal a cselekményvezetés említésre méltó: a szerző a három cselekményszál szövésén keresztül fedi le a királygyilkosság okainak és elkövetőjének kilétét mint fő szálat.

A három történetvonalhoz az író kiválóan megformált karaktereket társított, akik mellett számos szintén emlékezetes mellékszereplőket is felvonultat. A komplex történeten kívül pedig Staveley ügyelt a világ felépítésére is: a történelem, vallások, teremtmények, környező kultúrák, „mágia” mind kis részletekben fonódnak egyben, így az nem válik megterhelővé, befogadhatatlanná. Sőt, felemelőnek számít, hogy a környezet nem a szokásos európai középkort idézi.

A látszat ellenére tehát A császár pengéi érdekfeszítő alapfeltevésekkel és érdekes, de viszonylag sablon szerkezettel és elemekkel jellemezhető – a szerző jól láthatóan biztosra ment. Nincs ezzel semmi gond, pláne, hogy alapos részletességgel dolgozta ki és logikusan építette fel regényét, aminek eredménye egy stabil lábakon álló fantasy könyv lett.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek