2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Gyilkos migrén

Jane Hawk elhagyni készül az FBI-t. Tragikus esemény történt életében: férje, Nick migrénes fejfájások sorozata következtében öngyilkos lett, ami azért is hihetetlen, mert boldog házasságban élt, és volt egy fia is. Jane-nek feltűnik, hogy megnőtt az öngyilkosságok száma, furcsa módon az elismert, tehetséges és boldog emberek körében. Eltökéli, hogy végére jár a történteknek.

Azt, hogy jó nyomon van-e, elég jól jelzi, hogy jóformán eltűnik a térképről (például készpénzzel fizet, minden este máshol száll meg), mégis a sarkában vannak az őt likvidálni szándékozók. Ez és igyekezni a rosszfiúk előtt járni pár lépéssel nagy kihívást és erőfeszítést kíván Jane-től, pláne hogy ötéves fia is veszélybe kerül.

Dean Koontz Sötét zónája nem pusztán egy szokványos krimi, mert előtérbe kerül a technológia is, mégpedig hogy az rossz kezekbe kerülve milyen társadalmi károkat, ártalmakat tud okozni. Ugyanis egy katonai erő a saját elképzelésüknek megfelelő utópia kialakítására törekszik. Jane-re hárul a feladat, hogy ezt megakadályozza. Mindezekből látszik, hogy Jane végletekig eltökélt; emellett erős, találékony és bátor is – ilyen egy tipikus főszereplő.

Az író gyors tempót diktál neki, akinek drukkolunk, hogy az igazság keresése közben sikerüljön elkerülnie a veszélyes helyzeteket, vagy megmenekülni belőlük – találó is a könyvcím, hiszen egyszerre utal mindkettőre. Egy percre sem lankadhat a figyelme és óvatossága, és ez a folyamatos kétség és bizonytalanság ránk is átragad. Ez nem oldódik fel a befejezéssel, mert maradnak nyitva hagyott kérdések – amelyek minden bizonnyal a Jane Hawk sorozat következő részeiben nem maradnak válasz nélkül.

Nem súlyos negatívum, hogy Koontz stílusa nem gördülékeny, a fejezetek rövidek és szaggatottak, az eseményekben ide-oda ugrálunk, így nem marad elég időnk a történések befogadására. A kelleténél kicsit több a leírás (például a fegyverekről), viszont aki szeret tudni a részletekről, annak ez pozitívumot jelent. Összességében mindezeknek az apróbb negatívumoknak az ellenére (melyek ráadásul lehet, hogy csak minket zavarnak) a Sötét zóna élvezetes olvasmány, hiszen nemcsak izgalmas, hanem a fő cselekményszálon kívül elgondolkodtató tartalma is van.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…