2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Gyilkos csak egy van?

Családi problémák, krimi, gyilkosságok – nem könnyen emészthető összetevői ezek az A Suttogó című regénynek. A könyv olyan jól sikerült, hogy nehéz elhinni, Alex North elsőregényes író. Az alapfelállás hétköznapi és nem bonyolult: Egy apa és fia új életet kezdenek a Featherbank nevű kisvárosban. Csakhogy ezzel életükben felüti fejét a veszély.

A költözés kiváltó oka a családot sújtott tragédia: a feleség-anya halála. Elsőre kellemes és megfelelő lakhelynek tűnik, ám később felszínre kerülnek mocskos titkok és történések a múltból: húsz évvel ezelőtt fiúknak veszett nyoma egy éjszaka leforgása alatt – végül megkerültek, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy már nem éltek. Ez önmagában is borzasztó, nemhogy még ha hozzávesszük, hogy a gyilkos „védjegye” az a kisgyerekek között terjedő mondóka, amelyet elvileg az áldozatok is hallhattak. Így keresztelték a férfit Suttogóra, s így vált kvázi halhatatlanná.

Annak ellenére, hogy a tettest kézre kerítették, az ügy nem hagyta nyugodni Pete nyomozót: egészen pontosan az egyik áldozat holttestének helyét próbálta kiszedni a Suttogóból (aki nem hajlandó más nyomozóval szóba elegyedni), hogy a szülők legalább némi megnyugvásra lelhessenek, és fiuknak megadhassák a neki járó végtisztességet. Ezenkívül újra gyilkosság történik, amelyet elég hasonló módon hajtottak végre. A kérdés, hogy valaki átvette a Suttogó helyét, vagy egy replikálóval állnak szemben – a rab talán tudja a választ.

Míg a felszínen a főszerepet a kegyetlenség és tragédiák sorozata játsszák, addig a színfalak mögött családi dráma bújik meg: egyrészt ott van a gyász és a fájdalom, másrészt tanúi lehetünk egy apa fia felé történő közeledésének. Merthogy Jake különleges és egyben sérülékeny kisfiú amúgy is kilóg társai közül, könnyű célponttá téve őt.

Tom eredeti törekvése a biztonságos környezet megteremtése a számára – csakhogy Featherbank épp ennek van híján. Pedig a biztonságra nagy szükség lenne, ugyanis kapcsolata fiával bonyolult és nehéz; a kisfiút inkább az édesanyja tudott kezelni, illetve megközelíteni. Szívmelengető, Tom mekkora szeretettel fordul Jake felé, valamint az, ahogyan Jake fokozatosan rájön, mennyire is szereti édesapját.

North stílusa letaglózó, a cselekmény fordulatokkal teli. A Suttogó egyszerre hidegrázást kiváltó és szívmelengető regény. A beleszőtt dráma következtében kapcsolódni tudunk a szereplőkhöz, akiknek megformálása valósághűre sikeredett. Erősen ajánlott ez a regény, és előrebocsájtva a jövőbeliek is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…