2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Elég a páncél?

A gyerek és szülő közti kapcsolat nem mindig felhőtlen, valamint általában mindannyian cipelünk valamilyen keresztet. A Drága kis szívem egy felkavaró a regény, amely nem a gyomrunkat fekszi meg, hanem a szívünket, ugyanis ha tehetnénk, akkor a főszereplő segítségére sietnénk, hogy kimentsük a szörnyű körülmények közül, amelybe beleszületett.

Gabriel Tallent egy tizennégy éves lány, Teknőc történetét írta meg, aki édesapjával él egy a tengerparton észak-Kaliforniában. Osztálytársai zárkózottnak ismerik, és tanulmányi téren nehézségekkel küzd. Egy nap találkozik egy Jacob nevű fiúval, aki teljesen elbűvöli őt humorával és szerethetőségével. Ez az élmény kinyit számára egy kis kaput, s az azon keresztül beáramló fénysugár más megvilágításba helyezi a közte és apja, Martin közti kapcsolatot – merthogy Teknőc szexuális és fizikai erőszak elszenvedője.

A történetet Teknőc karakterén keresztül meséli el Tallent, aki remekül összefonta a cselekményt a főhős fejlődéstörténetével. Leírásaira nem lehet más szót használni, mint a gyönyörűt: kihangsúlyozza a természet csodáit, amelyet éles ellentétbe a Teknőc által elszenvedett vad brutalitással.

E kettősség bonyolult és több rétegű, mert a lány valósággal elveszett a bántalmazó közegben, amelyben él, miközben egyszerre szereti és gyűlöli apját. Beleélnünk magunkat helyzetébe nem egyszerű, s ha sikerül is, érzelmileg megterhelő számunkra. Fájó szívvel nézzük végig, amint fokozatosan kitisztul előtte a valóság, s némán teli torokból szorítunk érte, hogy az útján történő visszaesések és botlások ellenére jóra forduljon sora.

A Drága kis szívem a gonosz érzelmekben és tettekben, illetve viselkedésben megnyilvánuló emberi természetre koncentrál, ami által a sötét és nyugtalanító hangulat uralkodik. Ám mégsem egyeduralkodó, mert pont ezért az élet elevensége képes élesen megmutatkozni azokban az öröm- és vidámságszikrák formájában, amelyek a pillanatokban villannak fel, amikor Teknőc Jacob társaságában van. Ez talán ad némi reményt számunkra, hogy bármennyire is szörnyű a világ, annak nem kizárólag fekete oldala van.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek