2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Egy tragikus szerelem képekben

Az Árnyékban éles fény vagy című album Radnóti Miklós és felesége Gyarmati Fanni életének legfontosabb képeit fűzi egybe. A képekből megismerhetjük az ifjú Radnóti és Gyarmati eljegyzése előtti időszakot, majd életük legfontosabb mérföldköveit.

Az album végére néhány olyan fejezet került, melyekből az egykori pár családjait ismerhetjük meg részletesebben. Az ízléses albumban számos eddig nem látott fotó kapott helyet, melyek segítségével mély betekintést nyerhetünk a szerelmespár mindennapjaiba.

A Magyar Tudományos Akadémia Kézirattárának gyűjteményéből több mint 300 fotó került bele az albumba. A fényképek között gyermekkori képek, kiránduláson készült és műtermi fotók is vannak, néhány megrázó fotó mellett, amelyek az abdai tömegsírról készültek, és restaurálásra kerültek. Az album szerkesztője Krähling Edit irodalomtörténész, aki az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattárának kutatója, aki több szempont alapján válogatta össze a képeket, melyek közül az elsődleges az volt, hogy a fotók kronologikus sorrendben kövessék egymást.

A bekerült képeket összesen 700 fotóból válogatták össze; ennél jóval több fénykép szerepel a fotóhagyatékban, ám számos fotón nem maga Radnóti vagy Fanni szerepel, hanem családtagok, állatok, ismerősök, tájképek stb. A költőről készült képek nagy részét már ismerheti a nagyközönség, ám a Fanniról és kettejük családjáról készült képek nagy része most kerül először kiadásra.

A gyűjteményben szereplő képek egy részét profi fotósok készítették, míg számos fotó amatőr, hiszen maga Radnóti vagy felesége töltötte be a fotós szerepét. Az utóbbiak között sok életlen fordult elő, és olyanok is akadtak, melyek sérültek a nem szakszerű előhívás miatt. Mindez megnehezítette a digitalizálás folyamatát.

A fotók nagy része a boldog szerelmespárt örökítette meg, így ha valaki Gyarmati Fanni 2015-ben megjelent naplójának elolvasása nélkül, csupán a fotók alapján ítélné meg a pár életét, valószínűleg kevésbé gondterheltnek találná azt, ami nem meglepő, hiszen az ember rendszeresen az önfeledt pillanatokat örökíti meg állóképen a szomorúsággal töltött percek helyett.

Az album egy rendkívül igényes és összeszedett képgyűjtemény, mindenképpen hiánypótló értékű. A sokoldalú fotógyűjtemény segítségével az olvasók teljesebb képet kaphatunk a tragikus sorsú költő életéről. A megható és egyben megrázó album helyenként könnyeket csalhat az olvasók szemébe. Az Árnyékban éles fény vagy kiváló kiegészítés Gyarmati Fanni naplója mellé, segítségével teljesebb képet kaphatunk a neves költő és feleségének életéről.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek