2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Az értelem küzdelme a csodával

Írország 19. századi sivár, esős arcát ismerhetjük meg, nem sokkal a krími háború után. Libby Wright nem egy átlagos angol nővér, mert szolgált a legendás Florence Nightingale mellett. Most Írországba kerül, hogy két hétig 24/7 figyelje egy apácával felváltva a 11 éves Anna O’Donellt, aki helyi látványosságnak, csodának számít: szülei állítják, hogy nem evett egy falatot sem négy hónappal ezelőtti születésnapja óta, és a doktor szerint teljesen egészséges.

Tényleg igaz, vagy esetleg a szülők kitalálták ezt az őrültséget és hazugságot, és valójában titokban etetik lányukat? De lehet, hogy isten művel csodát, és égi mannán él? Lib szkeptikus, és bízik abban, hogy rövid időn belül pontot tesz az ügy végére, azonban idővel növekvő frusztrációt tapasztal meg, mert hajtja ennek az egyszerű, de érthetetlen rejtélynek megoldása.

Teszti ezt a korszak Írországára jellemző vallási fanatizmus és felháborító szexizmus mellett. A nővér osztozik O’Donnellék és a legtöbb ír lakos által vallott katolicizmusban. Azonban ahogyan egyre jobban megismeri Annát, megérti, honnan jön a hitbéli elköteleződés, meggyőződés, és azon kapja magát, hogy kételkedni kezd nővéri képzésében és hitében – még az is megfordul a fejében, hogy a kislány tényleg egy csoda része.

Anna állapota egyszer csak elkezd romlani, és Lib dilemmába kerül a szerepét illetően: a dolga csak a megfigyelés, vagy felelős a lány megvédéséért – még akkor is, ha ő maga is veszélyben van a közösségben? Figyelmen kívül hagyhatja-e Nightingale tanításait, miszerint ne kerüljön érzelmi kapcsolatba pácienseivel?

Nem segít rajta a civilizációtól messze fekvő csendes kis falu sötét, baljós, gótikus hangulata. A nővér által tett apró megmagyarázhatatlan felfedezések pedig borzolják az idegeket. A történetben semmi természetfeletti nem történik, de elhisszük, hogy bármikor megtörténhet, annyira érezni egyfajta nyomasztó-fullasztó „másságot”.

Emma Donoghue egy a gyógyítókat érintő általános erkölcsi kérdést feszeget A csodában. A körítés érdekfeszítő, és még abba is belecsempészett a századra jellemző feszültségeket egy kis vallásos és nagyon babonás falun keresztül. A csoda egyedi, kreatív és fantáziadús regény.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek