2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 393 HUF
1 GBP 460 HUF

Apám védelmében?

A történelem nem egy rasszizmus által táplált „epizódot” jegyez, és sok-sok ember, nemzet szenvedte el a következményeket. A fajüldözés nemcsak a második világháború „védjegye”, hanem megvan amerikai párja is – ott az afrikaiakat bújtatták a fekete bárányok bőrébe; a szélsőségekig elmenő Ku-Klux-Klanról pedig bizonyára már mindenki hallott. Greg Iles Lángoló kereszt című regényét ennek szenteli, amely történelmi fikció hátterét 1960-as évekbeli megoldatlan faji gyilkosságok adják.
A Mississippi délvidékén fekvő kis faluban, Natchezben Tom Cage sok mindenre megtanította a fiát, Pennt becsületről és kötelességről – amelyek az életben boldogulást szolgáló legalapvetőbb értékek közé tartoznak. Most azonban az igen kedvelt doktort gyilkossággal vádolják. Az áldozat Viola Turner, az a gyönyörű afroamerikai nővér, akivel együtt dolgozott a ’60-as években, majd szörnyű események következtében Chicagóba menekült. Évekkel később visszatért, de hamarosan elvitte a rák.

Penn, aki minden erejét latba vetve az igazság oldalán harcolt mindig is, immár Natchez polgármestereként eltökélten meg akarja menteni édesapját. Ahogyan keresi a válaszokat, egyre jobban elmélyed a múltban – a kapzsiságból szőtt összeesküvésbe és egy olyan gyilkosságba, amelyben többek is érintettek, például a félelmetes és velejéig romlott Ku-Klux-Klan. Így hát vérrel kikövezett úton kénytelen haladni, amely egészen 40 évvel ezelőttre nyúlik vissza, egy tagadhatatlan tényig: bárki – legyen fehér vagy fekete, idős vagy fiatal, bátor vagy gyáva – veszélyben lehet. Messzemenőbb, régóta eltemetettnek hitt történelmi titkok tárulnak fel rasszizmusból elkövetett bűnökről.

Greg Iles nem tartott magában semmit sem: elég csak ránézni a több mint 700 oldalas kötetre. Ez a mezei olvasót akár el is rettentheti, de kár lenne megfutamodni. Ugyanis az író meg is tölti a lapokat tartalommal minden téren, amiről például a mindvégig fenntartott lenyűgöző narratíva és nem kis feszültséget keltő érzelmi konfliktusok tesznek tanúbizonyságot.

Nemcsak terjedelméből kifolyólag nem egy gyors olvasmány a Lángoló kereszt, hanem a korábbi művekben megszokottakhoz képest irodalmibb stílusból is – ez tipikusan az a fajta könyv. amelynél időt kell hagyni, hogy beérjen, különben nem (úgy) fogja értékelni és becsülni az olvasó. Persze ez a fennköltség egyben maga az Achilles-sarok is: a terjengősség, a már-már túlságosan részletes leírást mások frusztrálónak is találhatják.

Ami a karaktereket illeti, elég élethűre sikerült őket megformálni, akik közül sokan fontos szerepet játszanak. Pennt, a fő elbeszélőt nem nehéz megkedvelni, miközben próbálja kideríteni, ki, illetve milyen is valójában doktor apja, ugyanis például rettentően furcsa, már-már gyanús, hogy még csak meg sem próbálja magát védeni. Arra jut, hogy a tudatlanság talán jobb, és sokkal könyörületesebb a múltban elkövetett tettek következményei elől elmenekülni, illetve elkerülni a szembenézést. De amint elkezdi az ügy kivizsgálását, a tekintet elfordítása csupán vágyálom lehet.

Az említett aprócska hibákat bőven ellensúlyozza a magával ragadó sztori, amely szabályosan egy másik univerzumot teremt meg, ahol csak az olvasással töltött idő számít. A Lángoló kereszt a családi igazságszolgáltatáson keresztül visz el abba a turbulens időszakba, mikor polgári jogok kivívásáért folytatottak küzdelmet. Greg Iles irodalmilag színvonalas művet írt, amely történelmi utazásnak sem utolsó, viszont fontos megemlíteni, hogy nem a gyengébb idegzetűeknek való, mert brutálisan erőszakos, depresszív.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…