2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A szív ereje nem kárhoztat

Ed McDonald A holló jele című sorozata remek lezárást kapott a Kárhozat kötetben, amelyben az érzelmek viszik el a pálmát – jelesül a szerelem, amelyhez gyakran szenvedés és bűntudat társul. A szereplők és az univerzumépítés egyaránt a sorozat erősségei közé tartoznak, amelyekben az utolsó rész kiemelkedően teljesít. A már megismert karaktereken kívül feltűnnek újak is; és a múlt árnyai mindent megtesznek, hogy helyrehozzák a megtört, szétzilált és katasztrófa felé sodródó világot.

A zárókötet évekkel a Hollóvér eseményei után játszódik. Kataklizma sújtotta a Peremet, amely az egyetlen védvonalat képezi a halhatatlan Mély Királyai és a Köztársaság közt. Vér áztatja a talajt, sötétség éltette szörnyetegek születnek, és a köztársaságot védelmező Névtelenek ereje megtörni látszik. A narrátor személye változatlan; Ryhalt Galharrow a Kárhozat felé vette az irányt, ahol a fizikai törvények fonákjával, valamint rendellenesen működő mágiával találkozik.

Az idő és a körülmények rányomták vasfogukat a szereplőkre, akiknek legtöbbje halványan emlékeztet már csak korábbi énjükre. Ryhalt Galharrow a csalódások és bukások után megtörtebb,  mint valaha; önmegvetését a mazochizmus határát súrló tettekkel kompenzálja; vasakarata, hogy jóvátegye hibáit, mindenképp elismerésre méltó. Amaira és Valiya a kötelesség oltárán sok mindent feláldoztak.  Tnota a szerelem és hűség közt vergődik, Dantry pedig továbbra sem hagy fel a pusztítással. Ami Maldont illeti, ő nem hazudtolja meg magát: hozza a zseniális tudását, és az azzal kéz a kézben együtt járó személyiségét.

De nemcsak az izgalmas cselekmény és érdekes karakterek miatt érdemes olvasni a Kárhozatot vagy a sorozatot, hanem mert Ed McDonald gondolkodásra késztető tartalommal is megtölti a lapokat. Nincs olyan oldal, amely ne hordozna egy-egy kiemelésre érdemes mondatot, amelyeken érdemes elmélkedni – és nemcsak a jelentésük miatt, hanem ahogyan és amilyen szavakból az író megalkotja azokat.

A holló jele meleg és nyugodt szívvel ajánlható azon olvasóknak, akik az emberi karakterekre kíváncsiak, továbbá szívesen veszik, ha a csaták és háborúk természetének leírása valósághű. A végig sodró erejű történetével és már-már filozófiai gondolatiságával a Kárhozat remek lezárása a sorozatnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek