2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

A new weird stílusjegyek kibontakozása

A brit China Miéville Vastanács című regénye a Új-Crobuzon trilógia harmadik része, hosszú várakozás után végre magyar nyelven is elérhető.

A sorozat regényei új alapokra helyezték a sci-fi műfaját, így még a műfaj veteránjainak is képesek újat mutatni. A szerző továbbra is rengeteg egyedi megoldással és új ötlettel kápráztatja el olvasóit, így kizárt, hogy bárki is unatkozzon olvasás során. A Vastanács kétségtelenül nagyon más a korábbi regényekhez képest, így sok olvasó e regényét jobbnak fogja ítélni a korábbiaknak, mások pedig esetleg a korábbi kötetek világát hiányolhatják.

Az előző kötethez, az Armadához képest húsz év telt el. Elérkezett a háború és zavargások ideje: a boldogtalan és elégedetlen tömegek ellepik az utcákat, és Tesh városállam pusztulásközeli állapotba kerül és háborúban áll Új-Crobuzon városával. Az ellenállók a polgármester megbuktatására törekszenek, s mindeközben egy rejtélyes alak szítja a feszültséget a tömegben. A lázadók egy része útra kel egy utolsó esély reményében, hogy felkutassák a Vastanácsot, amely talán nem is létezik, ám egy biztos: Új-Crobuzon számára döntő jelentőségű ez az időszak.

A Vastanácsot átszövi a politika, amely a baloldali ideológia dominanciáját jelenti. Ez nyilvánvalóan annak köszönhető, hogy a szerző maga is erőteljesen baloldali nézeteket vall (és ezeket nem is rejti véka alá), sőt korábban még képviselőjelölt is volt. A regény teljes koncentrációt és figyelmet igényel az olvasó részéről, egyszóval kicsit meg kell dolgozni az olvasási élményért, de az eredmény nem marad el. Miéville fantáziája nem ismer határokat: ötletei egyediek és egyáltalán nem erőltetettek.

Miéville regénye garantáltan emlékezetes marad az olvasók számára a szerző különleges megoldásai miatt. A sorozat rajongói semmiképpen se hagyják ki ezt a kötetet sem, hiszen újabb élményekkel gazdagodhatnak, és a szerzőt is egy újabb oldaláról ismerhetik meg. Jó hír mindazoknak, akik csak most ismerkednek a sorozattal, hogy a kötetek lazán kapcsolódnak egymáshoz, így nyugodtan kezdhetik a Vastanáccsal a sorozattal való ismerkedésüket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…