2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

30 napos restart

Ma már annyi táplálkozási irányzat létezik, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük – lúgosító, szétválasztó, 90 napos, mediterrán, vegán és vegetáriánus, lacto ovo, paleo; s ezek csak néhányak a sok közül. A sort kiegészíti a WHOLE30, amely talán jóval kevésbé ismert hazánkban az említetteknél.


A WHOLE30-at Melissa és Dallas Hartvig alkotta meg, akik mindketten szakértők: Melissa sporttáplálkozási tanácsadó, Dallas pedig emellett gyakorló orvos és fizikoterapeuta is. Kettejük szakmaisága ötvöződik a könyvben, mert pszichológiai és egészségügyi megközelítésben alkották meg a diétát: kezelésbe veszik a táplálkozási szokásainkat, az azzal való viszonyunkat, továbbá az általuk tiltólistára tett ételeknek hormonális és emésztési rendszerre, valamint az anyagcserére gyakorolt hatásait. Tehát a cél a szervezet „felrázása” mind mentálisan, mind szervezetileg-testileg, aminek időtartama – mint ahogyan a program neve is jelzi – 30 nap.

Ez az egy hónap nem sétagalopp, mert az engedélyezett ételtípusok köre igen szűk – nem tartoznak bele például a hozzáadott cukrok (a természetes is!), a gabonák, a tejtermékek, a hüvelyes zöldségek és az alkohol. Az engedélyezett listán szerepel a vaj, a gyümölcs, a zöldség, a hús, a tenger gyümölcsei, a tojás – látható, hogy hasonlít a paleóra.

De aggodalomra semmi ok, mert a szerzők minden nehézséget számításba vettek, s egy pillanatra sem engedik el a diétázó kezét: tanácsokkal, válaszokkal, kapaszkodókkal kísérik végig az utat. Mindezek és a saját tapasztalatok segítenek felfedezni saját szervezetünk működését és étkezési szokásainkat, magatartásunkat – ez a tudás pedig kulcs a változ(tat)áshoz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek