2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Új pályázatot írnak ki a híres prágai toronyóra kalendáriumának felújítására

Új pályázatot írnak ki a híres prágai toronyóra kalendáriumának felújítására

Nem felelnek meg az eredeti képeknek a prágai óvárosi városháza híres toronyórája, az Orloj festett kalendáriumának felújított portréi, ezért a cseh főváros tanácsa új pályázatot hirdet a munkára – jelentette be kedden Adam Scheinherr, a főpolgármester műemlékekért felelős helyettese.

 

 

 

 

 

 

 

Az Orloj kalendáriumának az év hónapjait ábrázoló képeit Josef Mánes festette 1866-ban, az toronyóra akkori felújításakor. 1882 óta azonban a toronyórán csak a képek másolatai láthatóak. A rendkívül értékes eredeti művet ugyanis múzeumban helyezték el, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.
A kalendárium mostani felújított változatát Stanislav Jircík festő és restaurátor készítette 2018-ban. A Régi Prágáért Klub tagjai azonban rájöttek arra, hogy az új kalendárium portréi nem tükrözik hűen a Josef Mánes által megfestett képeket, ezért az év elején tiltakozást nyújtottak be az országos műemlékvédelmi hivatalnál, amely egyebek között a cseh kulturális minisztérium ellenőrzőszerve.
A hivatal megvizsgálta és összevetette az eredeti kalendáriumot a felújított változattal, és igazat adott a hagyományőrzőknek. A most nyilvánosságra hozott felvételek egyértelműen bizonyítják, hogy az új képek számos részletben eltérnek az eredetiektől, ráadásul Stanislav Jircík néhány arcképet jelentősen módosított, s ma élő személyek arcát kölcsönözte nekik.
A festő azzal védekezik, hogy a szerződés szerint egy „technológiai másolat” elkészítésére kapott megbízatást, ami nem jelenti az eredeti képek teljesen hű másolatát.
A műemlékvédelmi hivatal szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy az ügyben minden érintett fél – a festő, a város és a műemlékvédelem – hibázott. A festő azzal, hogy jelentősen eltért az eredeti műtől, míg a város és a műemlékvédelem azzal, hogy a restaurálási munkálatokat nem ellenőrizték megfelelően. Büntetést végül is senki sem kap, de a városi tanács bejelentette, hogy rövidesen pályázatot hirdet egy új felújításra, s annak elkészülte után a sok kritikát kiváltó mostani kalendáriumot lecseréli.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
Prága, 2022., július 19., kedd (MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek