2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Orwell 1984 című regényéről beszélgetett

Orbán Balázs, Schiffer András és Stumpf István
Hol jár ma az úgynevezett „fejlett világ”, George Orwell 1984 című regényéhez képest? Ez a kérdés szolgáltatta a témát Orbán Balázs, Schiffer András és Stumpf István beszélgetéséhez kedd délután a Magyar Katolikus Rádióban. A politikusok a rádió Kerengő című műsorának vendégei voltak, ahol élő videós felvételen fejtették ki gondolataikat.

A beszélgetés témáját Orwell könyvének néhány emlékezetes gondolata adta. A vendégek kényes kérdéseket is feszegetve mutattak rá, hogy jobban hasonlít a világunk a regényben leírtakhoz, mint gondolnánk.

Szerintük a könyvbéli Nagy Testvér ugyan ma nem tart szemmel; igaz, a telefonbeszélgetéseink bármikor visszakereshetőek, és a GPS mutatja, merre járunk. Egy másik felvetésük szerint a politikailag korrekt beszéd talán nem is különbözik annyira az újbeszél nyelvtől, mivel mindkettő folyamatosan irtja a nem odaillő kifejezéseket. A szomszédos háború tükrében megemlítették, hogy a regényben szereplő ország, Óceánia
mindig háborúban állt, igaz az ellenség többször változott. A beszélgetés során egy másik Orwellregényből, az Állatfarmból származó híres idézet is elhangzott: “Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.”

Az Orbán Balázs, Schiffer András és Stumpf István részvételével készült egyórás beszélgetés megtekinthető a Katolikus Rádió
Facebook oldalán, és visszahallgatható weboldalukon vagy mobiltelefon alkalmazásunk használatával.
A Magyar Katolikus Rádiót a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2004ben azzal a céllal hozta létre, hogy a magyar társadalomban a keresztény életfelfogást és erkölcsiséget megerősítse és terjessze. Közszolgálati műsorstruktúrájával segít eligazodni és tájékozódni az élet számtalan területén, és a mindennapok kérdéseiben. Szerepet vállal a Katolikus Egyház tanításának hirdetésében, a magyar és az egyetemes kultúra, valamint anyanyelvünk értékeinek megőrzésében.

A Magyar Katolikus Rádió szándéka, hogy műsorainak minden eleme által a közt, vagy az egyház társadalmi tanításának kifejezésével élve a közjót szolgálja. E szolgálat lényege a rádió felfogása szerint az, hogy a műsorok által végig vezesse egy úton a hallgatót, olyan úton,
amelynek a végére érve talán jobban tudja majd, hogy hogyan, merre tovább, mint annak előtte.
A rádió jelenleg 24 analóg FM frekvencián hallható, vételkörzetében mintegy 4 millió ember él, napi hallgatottsága meghaladja a 207.000 főt. Legnépszerűbb műsorai már podcast formában is elérhetők. Népszerű a Magyar Katolikus Rádió hivatalos mobiltelefonalkalmazása is, több ezer ember már ezen keresztül hallgatja a műsort. Az alkalmazás segítségével földrajzi korlátok nélkül, bárhol, bármikor hallgatható az élő műsor, böngészhető az archívum, olvashatóak a hírek, és számos tematikus zenei csatorna kínálatából is választhatnak a hallgatók. Az alkalmazás Android és iOS rendszereken egyaránt használható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek