2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Takáts Tamás utcazenéléssel tiltakozik!

Takáts Tamás a nemzet egyik leghíresebb blues zenésze az utcán zenélt.
Nem kis feltünést keltett a Corvin közben a blues zenész produkciója.
A zenész már nem először tesz hasonlót. Volt, hogy egy elegáns banketten kapta elő szájharmónikáját, és kezdett rá a „Requiem” című dalra.

A zenész elmondása szerint a nemzetközi drogellenes világnap alkalmából érezte úgy, hogy ki kell állnia a drogok ellen.

A drog a maga több milliárd dolláros haláliparával mára már jelentős pozíciót tölt be a halálozási okok listáján.

Ma Budapesten átlagosan minden második 16 éves fiatal kipróbált már valamilyen illegális szert.

Leggyakrabban az úgynevezett designer drogokat főként nemierőszakra használják, hogy tudatlanná téve a kiszemelt fiút vagy lányt, az erőszaktevő könnyen magáévá tehesse áldozatát, akik nem ritkán 14-16 éves korú lányok.

Többek között Kurt Cobain, vagy Amy Winehouse is drogok miatt hunyt el fiatal korában.

Takáts Tamás mint még ma is élő rock ikon sokaknak jelent jó példát.
„Én is voltam fiatal, csináltam hülyeségeket, de a drogokat elítélem!” – mondta a zenész.

A drogok elleni tiltakozásként tartotta meg a Drogmentes Világért Alapítvány magyarországi csoportja drogellenes programját, amihez Takáts Tamás is, és Erik (a No-Thanx! egykori frontembere) is csatlakozott. Mialatt az alapítvány képviselői a káros hatásokról szóló füzeteket osztották, a két zenész gondoskodott a jó hangulatról.


Drogmentes Világnap 2013

Az ENSZ-Közgyűlése 1987-ben döntött arról, hogy június 26-a Kábítószerrel való visszaélés, és az illegális kereskedelem elleni harc napja lesz. A nap célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet a drogok embert és társadalmat pusztító hatásaira, és összefogásra ösztönözzön.

Az 1988-as döntéskor célul tűzték ki azt is, hogy az ezredfordulóra jelentős mértékben visszaszorítsák a kábítószerek fogyasztását. Sajnos az elmúlt évek adatai nem támasztanak alá efféle csökkenést, így ennek a napnak a jelentősége mára megsokszorozódott.

Az ENSZ adatai szerint 230 millió ember rendszeres fogyasztója valamilyen illegális kábítószernek. Az európai kontinens ebből mintegy 25-30 millió függőt tudhat magáénak. A Magyarországon nyilvántartott fogyasztók száma 20 ezer közelében van, de ez csak a jéghegy csúcsa azt, hogy mélyebbre menve mennyi drog függőt találnánk csak saccolni lehet.

A Drogfókuszpont 2012 összefoglalója rámutat arra a megdöbbentő adatra, amely szerint a magyar fiatalok körében nőtt az illegális bódítószerek után nyúlók száma. Ugyanezen jelentés rámutat arra, hogy csökken azoknak a fiataloknak az életkora, akik az első adagjukat elfogyasztják –  ez a 14-16 éves korra csökkent.

Ezen a napon világszerte konferenciákat és figyelemfelkeltő rendezvényeket tartanak a drogmentesség jegyében. Az itthoni akciók közül érdemes megemlíteni a Drogmentes Magyarországért Mozgalom szereplését, akik az évenként megrendezett drogmentes maratonnal Európa legnagyobb civil-kezdeményezésű drogfelvilágosító rendezvényeit tudhatják magukénak már 12. éve.

A mozgalom tagjai és segítői tegnap Budapesten a Corvin sétány megújult épületei között osztottak drogfelvilágosító füzeteket azért, hogy igaz adatokat adjanak át a drogok veszélyeiről, így elősegítve egy drogmentes Magyarország létrejöttét. A füzet osztásban segítséget nyújtott a mozgalom támogatói közül Erik, a No Thanx együttes egykori frontembere és Takács Tamás, blues zenész. Együttes munkával 2600 Az igazság a drogokról felvilágosító füzet talált új gazdára, az önkéntes munkát színesebbé és vidámabbá tette Takács Tamás és Erik dalra fakadása.

A vidéki városok közül Szegeden is kampányoltak a drogmentes boldog élet mellett, hiszen ahogy L. Ron Hubbard amerikai humanitárius is megfogalmazta, „A drogok megfosztanak azoktól az érzésektől és örömöktől, amelyek az élet egyetlen értelmét adják!” A Szcientológia vallás szegedi missziójának tagjai a belvárosban nyújtották át a járókelőknek a felvilágosító füzeteket, ezzel a drogok ellenében ők is az élet igazi értelmei mellett tették le a voksukat.

További információ: www.drogmentes.hu


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szeretné megajándékozni a párját egy jól időzített romantikus ajándékkal? Randevúról, udvarlásról, esetleg egy évfordulóról van szó? Egy érzelmes megl…

További cikkek