2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Régészet Napja 2017 – Miskolc

Gyerekkorodban régész szerettél volna lenni? Valójában soha nem is nőtted ki ezt a vágyad? Esetleg éppen most vagy gyerek, és legnagyobb álmod, hogy Indiana Jones nyomdokaiba lépj? – Akkor nálunk a helyed: május utolsó hétvégéjén, pénteken és szombaton egész nap régészeti kalandokkal várunk a Herman Ottó Múzeum Görgey úti főépületében!

A Régészet Napja, a Magyar Régész Szövetség által meghirdetett országos fesztivál idei mottója a „Közösségek régen és ma”, fő célja bemutatni, hogy mit tud a régészet feltárni a múlt összetett közösségi viszonyairól. Hogyan világít rá a tárgyi emlékanyag szakszerű értékelése, értelmezése, hogy milyen közösségekhez tartoztak az emberek, és hogyan látták a közösségeket, illetve ezeken belül saját magukat? Mire lehet következtetni a leletekből és mi az, amire nem?

Programok:

2017. május 26. péntek

8:30 – 16:00, hátsó udvar

III. „Kisvakondok” Régészkupa

Ügyességi-logikai feladatokkal tarkított vetélkedő általános iskolásoknak. A verseny ügyességi feladatai elsősorban a régészek mindennapi terepi kihívásaihoz, az elméleti feladatai a régészeti közösségekhez és azok kutatásához kapcsolódnak. A gyerekek játékos köntösbe bújtatva kipróbálhatják, milyen régészek lennének a valóságban, megismerhetik és imitált körülmények között kipróbálhatják A kihívások során gyűjtött pontszámok alapján az első helyezett csapat tagjai ajándékban részesülnek, de minden résztvevő kap elismerő oklevelet.

A programban a miskolci általános iskolák diákjai előzetes regisztráció alapján vehetnek részt. További tájékoztatás: a regeszet.hermuz@gmail.com e-mailcímen kérhető. (4-6. osztályoknak ajánlott, 4 csapat max 30 fő, csoportok beosztása a jelentkezés sorrendjében történik)

8:30 – 15:00 Diósgyőri vár, Várárok

Ásatási nyíltnap

Tekintse meg testközelből, hogyan zajlik egy régészeti feltárás! Miskolczi Melinda ásatásvezető régész szakmai vezetésével járhatják végig kicsik és nagyok a Diósgyőri vár árkában jelenleg zajló régészeti kutatást. A régészeti módszerek mellett az érdeklődők megismerhetik a legújabb eredményeket és megtekinthetik a még sosem látott, frissen előkerült lelet különlegességeket. A programra kényelmes cipő javasolt! Eső esetén a nyíltnap elmaradhat! A program csak az ásatási nyíltnapra vonatkozik, a vár látogatására ennek keretében nincs mód.

A program a nap folyamán több turnusban történik és előzetes regisztrációhoz kötött, a csoportok létszáma limitál! További információk és regisztráció: a jelentkezes.hermuz@gmail.com e-mailcímen kérhető.

17.00: Pannon-Tenger Múzeum

17.00-17.15: Régészeti közösségek és közösségi régészet – Közös ügyünk a régészet?

Rövid felvezető előadás

17.15-18.00: Egy közösség élményei:  amatőr fémkeresősök a régészet szolgálatában – élménybeszámoló és kerekasztal beszélgetés.

18.00: Pro archeológia-díj átadó

2017. május 27. szombat

Családi Nap
Egész nap (9:00 – 17:00)

1. Régészeti játszóház: Szombaton, a Családi Nap keretében az előző napi Régészkupa kibővített feladataival várunk kicsiket, nagyokat és még nagyobbakat a főépület udvarán. Az izgalmas játékok és ügyességi feladatok révén mindenki kipróbálhatja, milyen régész lenne a valóságban: lesz mini ásatás a homokozókban, korszakfelismerés, titokdoboz, régészeti színező, „keresd a párját” feladatok, kirakók, és még sok-sok kalandos feladat!

2. Kézműves foglalkozások: Szombaton, a Családi Nap keretében vidám kézműves foglalkozásokkal várunk kicsiket és nagyokat! A foglalkozások során só-lisztgyurmából, papírból, drótból és más kreatív alapanyagokból készíthetnek a gyerekek régészeti minták alapján szebbnél szebb ékszereket, tárgyakat.

3. Látványraktár – tapintsd meg a régészeti leleteket.

4. A régészet vajon mi?! – fotóverseny: Készíts egy „szelfit” a Régészet Napja programjain és a #regeszetnapjamiskolc hashtag-gel ellátva töltsd fel a Herman Ottó Múzeum Régészeti Osztály Facebook-oldalára!

A legfrappánsabb fotó és képaláírás szerzője egy éves családi belépőt nyer!

Feltöltési határidő: 2017. május 28. (vasárnap) éjfél. Eredményhirdetés: 2017. június 2. (péntek) 12:00.
(A játék érvényességéhez minimum 10 nevező szükséges!)

5. Bújj elődeink bőrébe! – fotósarok: Változz át a múlt emberévé egy fotó erejéig! Tábláink segítségével visszarepülhetsz a múlt embereinek világába. Ne hagyd otthon a fényképezőgéped!

11.00 és 17.00 – Főépület előtt
Régészet Napja a levegőből – légifotós csoportkép

A Régészet Napja miskolci résztvevőit egy csoportos légifotó is megörökíti majd!

A rendezvény programjai mindkét napon ingyenesen látogathatók, további részletek a Herman Ottó Múzeum Régészeti Osztály Facebook-oldalán és a regeszetnapja.hu oldalon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek