2021. 07. 31. szombat

Oszkár
1 EUR 357 HUF
1 GBP 420 HUF

Június 10. a jegestea világnapja

A nagy jegestea titok

A víz után a tea Földünk második legkedveltebb itala. A nyár és a meleg közeledtével a teát inkább
hűsítő jegestea formájában fogyasztjuk, nem forrón, így talán az sem meglepő, hogy a legmelegebb
évszak elején saját ünnepnapot is kapott ez a közkedvelt szénsavmentes üdítő.

Miből áll a jegestea? Természetesen teából, vízből, gyümölcsből és általában valamilyen édesítő
összetevőból (cukor, édesítőszer), a tea kesernyés ízének ellensúlyozására.
Mint sok más fantasztikus dolgot, a jegesteát is egy véletlennek köszönhettük. Az 1904-es St. Louis-i
világkiállításon az angolok a fekete teájukat szerették volna népszerűsíteni az amerikaiak körében, de a
meleg, nyári napokon nem volt kelendő a forró ital. Ekkor jött az ötlet, hogy jégkockát dobnak bele, és
azzal teszik kellemessebbé. A lehűtött tea népszerű lett, és rövid idő alatt elterjedt az amerikai
kontinensen, olyannyira, hogy manapság az Egyesült Államokban elfogyasztott tea 80%-a jegestea.
Miért szeretjük a jegesteát annyira, hogy ma Magyarországon évente fejenként több mint 9 litert
fogyasztunk belőle?
a) egy egészséges alternatíva az üdítők között.
b) frissít, különösen nyáron vagy fárasztó munka, edzés után előnyös, jobban üdít, mint a szénsavas
italok.
c) bármelyik teafajta kedvelői megtalálhatják a kedvencüket, hiszen fekete, zöld, fehér vagy
rooibos teából készült jegesteát is lehet találni a polcokon.
d) a tea kesernyésségét gyümölcsök ellensúlyozzák, a jó minőségű termékekben 1% valódi
gyümölcskoncentrátum teremti meg az ízharmóniát.
e) édesíteni a gyümölcsök mellett lehet fruktózzal, sztíviával, így akár nagyon alacsony
kalóriatartalmú jegesteákkal is felfrissíthetjük magunkat egy tikkasztó nyári napon.

Természetesen otthon elkészíthetünk egy finom jegesteát, de munkahelyen, iskolában vagy akár
útközben ez kicsit körülményes lenne. Szerencsére a boltok polcain hatalmas választékot találhatunk
ezekből az italokból, az alábbi szempontok segítenek, hogy a legmegfelelőbb hűsítő itallal
ünnepelhessük június 10-én a jegestea világnapját.

1. Mennyi tea van benne?

A készen kapható jegesteákban nagyon különböző a tea mennyisége, sőt még ugyanazon márka
különböző ízei is eltérhetnek ebben. Érdemes a lehető legmagasabb teatartalmú jegestát választani, és
arra is figyeljetek, hogy ez valódi tea, természetes teakivonat legyen.

2. Mennyi gyümölcs van benne?

Legyen szó fekete, zöld vagy rooibos teáról, a jegestea finom ízét a gyümölcs adja meg. Olvassátok el
figyelmesen a címkéket, nézzétek meg, hogy valódi gyümölcskoncentrátum van-e benne, és milyen
arányban. A jegestea azonban nem gyümölcslé, így ez az arány nem fogja egyik termék esetében sem
meghaladni az 1-2 százalékot. Jó példa erre, hogy itthon a legnagyobb mennyiségben vásárolt márka esetében a gyümölcstartalom 1% körül mozog.

3. Mitől lesz édes?


Olyan hűsítőt érdemes választani, amelynek 1 deciliterjében 8 g alatt van a cukortartalom. A cukor
természetes gyümölcscukor, azaz fruktóz legyen, mert abból jóval kevesebb is elég a megfelelően édes íz
eléréséhez. A sztívia használata másik jó megoldás, ami tulajdonképpen egy gyógynövény, melynek
kivonatát használják a különböző italokban. Nincs kalóriatartalma, így fogyókúrázók is bátran
fogyaszthatják. Ha a teljesen cukormentes, azaz zéró jegesteákat szeretitek, nézzétek meg mivel
édesítik, és inkább az aszpartám nélkül készülteket keressétek.

4. Tartósítószer-, adalékanyag-mentesség


Ha tudatosan táplálkoztok, már biztosan odafigyeltek arra, hogy mindenből adalékanyag- és
tartósítószer-mentes változatot egyetek-igyatok. A jegesteák közül is ilyeneket érdemes leemelni a
polcokról.

5. Csomagolás


Ez az a szempont, amire fokozottan oda kell figyelnünk, ha a környezetünket is óvni szeretnénk. Ha a
vásárláskor a PET palackos helyett a végtelenszer újrahasznosítható aludobozosat választjátok, a
környezettudatosság mellett teszitek le a voksotokat. Érdemes a kisebb kiszereléseket venni, mert
például 2,5 dl jegesteát egyszerre meg tudtok inni, egy fél literes vagy annál nagyobb palack viszont
nagyobb helyet foglal, nehezebb magatokkal vinni, ráadásul, ha úton vagytok, fel is melegszik, és a
jegesteából csak tea lesz hűsítő, frissítő hatás nélkül.

Ünnepeljük és fogyasszuk tudatosan június 10-én is a jegesteákat!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum