2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz

Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz

A 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadás 12. évfordulóján a Fiatalok az Emberi Jogokért nemzetközi szervezetének hazai aktivistái emberi jogokat tartalmazó füzeteket osztottak Budapesten belvárosában. Szeptember 11. szomorú dátummá vált 2001-ben. A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai elleni támadás során a két torony összedőlt, és közel 3 ezer ártatlan, mintsem sejtő embert temetett maga alá.

A Fiatalok az Emberi Jogokért szervezet önkéntesei azért osztottak füzeteket e tragikus nap évfordulóján, hogy ismerté tegyék az emberi jogokat, azokat az alapvető jogokat, melyekkel születésünktől kezdve mindannyian rendelkezünk.

 A történelem során sokan sokféleképpen megfogalmazták jogainkat. Legutóbb a II. Világháború borzalma késztette arra az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy egy minden emberre vonatkozó dokumentumot hozzon létre. Ez a dokumentum Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata nevet kapta, és 30 cikkelyt tartalmaz.

A nyilatkozat 3. cikkelye kimondja: „Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.”

Minden erőszakos konfliktus, legyen az akár háború, akár kisebb összeütközés a hétköznapok küzdelmeiben, visszavezethető arra, hogy nem vagyunk toleránsak, illetve megértőek egymás iránt.
A nyilatkozat olyan általános emberi értékekre épül, mint a tolerancia, a tisztelet, a jó szándékúság, a segítőkészség, vagy a másikra való odafigyelés. Olyan alapokra, amelyek nélkül semmivé válnak jogaink.

Ezek a füzetek tulajdonképpen emlékeztetők, amelyekkel felidézhetjük, hogy milyen jogokkal rendelkezünk, újra megtudhatjuk belőlük, hogy kik vagyunk, és előre vetíthetik azt, hogy milyenné válhat világunk, ha az emberi jogokat valósággá tesszük.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szeretné megajándékozni a párját egy jól időzített romantikus ajándékkal? Randevúról, udvarlásról, esetleg egy évfordulóról van szó? Egy érzelmes megl…

További cikkek