2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • December 3-a – a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapja

December 3-a – a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapja

1992 óta december 3-a a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapja, az ENSZ ekkor határozta meg a dátumot, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá vált embertársaink problémáira.
E nap alkalmából Mikulás Kupa Úszóversenyt és ünnepséget rendeztek a Borsod- Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermekrehabilitációs osztályán, pénteken.

Dr. Zahuczky Katalin osztályvezető főorvos emlékeztetett: a fogyatékosság annak a maradandó állapotnak vagy sajátosságnak a megnevezése, amikor egy személy érzékszervi, mozgásszervi, értelmi vagy kommunikációs képességei számottevően elmaradnak az emberek átlagától és ez a társadalmi életben való részvételét jelentősen akadályozza.
A világon az emberek 10 százaléka él valamilyen fogyatékossággal, ez 700 millió embert jelent. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát – ismertette a főorvos az adatokat kitérve arra, hogy az ember nap, mint nap találkozik olyan emberekkel, akik valamilyen fogyatékossággal élnek.
Ennek ellenére a legtöbben vagy félve közelednek hozzájuk, vagy teljes egészében elkerülik a velük való kontaktust. Túlzás lenne azt állítani, hogy a fogyatékossággal élő személyekkel szembeni ódzkodást, csakis a modern társadalomban uralkodó elidegenedés okozza, mert az ember ösztönösen fél azoktól a dolgoktól, amelyeket nem ismer, pedig valaki nem attól lesz fogyatékos, hogy nem tud járni, vagy beszélni, hanem attól, ha a környezete kirekeszti. „Az ünnepnapot ezért is hozták létre, hogy a fogyatékossággal élők életébe betekinthessen a társadalom, az egész világ” – tette hozzá. Rendezvényük épp ezért jó alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élők problémáira.
Ugyanakkor „azt lássuk meg mindenkiben, amitől ő egyedi…” – hangsúlyozta a szakember.
Kifejtette: osztályuk több mint 35 éve dolgozik ezen a területen és ezen a napon velük ünnepelnek már több mint 25 éve.
Idén, a tavalyi 35 éves jubileumi év után kicsit csendesebb volt az év, de nem szegényebb:
•    folytatták az úszóversenyeket Budapesten, a Mozgásjavító Általános Iskolában
•    az Aura Segítő Kutya Alapítvány kutyás terápiája továbbra is segítette a kis pácienseket,
•    a Szimbiózis Alapítvány Alpaka terápiája a Baráthegyen szintén működött,
•    emellett támogatták a kórházi iskola ünnepségeit, osztálykirándulásait, ballagását,
•    támogatással három kórtermet felújítottak,
•    integráltan táboroztattak gondozott gyermekeket Fonyódligeten,
•    részt vettek szakmai továbbképzéseken, kiránduláson,
•    mozgássegítő eszközökkel, az uszodában pályaelválasztó kötelekkel gyarapodtak,
•    táncterápiás csoport alakult Csodalélek névvel, amely sikeresen szerepelt Budapesten, egy szakmai kongresszuson,
•    az elmaradhatatlan Mikulás Kupa Úszóversenyt is megrendezték.

Zahuczky Katalin közölte: idén az úszóversenyen 26 gyerek vett részt, ők számot adtak abból a tudásból, amelyre az elmúlt években tettek szert. Vendégeket is fogadtak, a nyíregyházi Gyermekrehabilitációs Osztály által gondozott 5 versenyzőt. A megyei kórház Gyermekegészségügyi Központjában található medencében több ezer gyermek úszott már az utóbbi 35 évben, az osztály fennállása óta. A versenyen résztvevő gyerekek közül vannak olyanok, akik csecsemőkoruktól járnak ide HRG-re, azaz hydroterápiás rehabilitációs gimnasztikára. A terápiára járók közül nőnek ki azok, akik megszeretik a vizet, a későbbiekben pedig megtanulnak úszni, és akár versenyekre is eljutnak. Sőt, sokuknak életük végéig fontos része lesz a víz adta mozgásszabadság.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek