2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A víz világnapja

„Az összetétele olyan kell, hogy ne legyen benne, ne legyen elsősorban veszélyt okozó baktérium és ne legyenek benne olyan kémiai összetevők, melyek hosszantartó fogyasztás során, életen át tartó fogyasztás során, veszélyt jelentsenek a használóra.

 

A ivóvíznek használt vizek egy részét semmilyen tisztításnak nem kell alávetni, nem kell kezelni őket, eredeti állapotukban is használhatók és ivásra alkalmasak. Az ország nagy részén a csapvíz igen is iható, megfelel a közegészségügyi követelményeknek, melyek Magyarországon egyes paraméterekre nézve még szigorúbbak is, mint az Európai Unió más tagországaiban.

Van azonban az országnak, vannak olyan területei, ahol az ivóvíz különleges tisztításra szorul és a tisztítási technológia még nem minden vízműnél létesült meg olyan színvonalon, olyan minőségben, ami a mai követelményeknek megfelelne.

Vannak olyan ásványvizek, melyek összetételükben teljes mértékben megegyeznek ivóvíz összetétellel, és vannak, olyan ásványi anyagokban gazdag vizek, egyes elemekben gazdag vizek, melyek emiatt nyerték el az ásványvíz címet. Ilyen például a nagyon nagy ásványi tartalom, mely kálium, magnézium leggyakrabban, vagy esetleg nátrium és emiatt különleges élettani hatásokkal kell számolni. Ezeket a vizeket nem is ajánlják úgy fogyasztani, mint az ivóvizeket, hanem az ivóvíz mellett fogyasztandó, különleges italnak javasolják.

Mi, az ebédhez mindig csapvizet fogyasztunk. Budapesten élünk és ez a csapvíz a mi tudásunk szerint egészséges és jóízű.
A szódavíz egy régen ismert italféleség, sokan magyar feltalálókhoz kötik. Amikor az ivásra alkalmas vízhez nagyobb mennyiségű, 3 literenként 3-4 gramm széndioxidot adagolnak, akkor előállt a szódavíz és ezzel a speciális szódavizet adagoló üvegből, flakonból lehet fogyasztani.

A víz, mint olyan,   H2O a mai tudásunk szerint. Azonban a csapvíz, az ásványvíz, az esővíz nem csak H2O -ból áll, hanem különböző anyagokat, szerves és szervetlen anyagokat, gázokat is tartalmaz oldott formában. „

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek