2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A tervezés a pénzügyi tudatosság alapja

Nem elég takarékoskodni, ha nem is tudjuk, mire és mennyi ideig spórolunk

Október utolsó munkanapja, idén október 31. péntek, a takarékossági világnap. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint ezen a napon érdemes felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos a tudatos tervezés a pénzügyekben.

Ha az embereket megkérdeznénk, mi a legfontosabb szabály a pénzügyek kezelésében, valószínűleg a többség elsőnek a spórolást említené. Pedig a szakemberek szerint önmagában ez még nem visz előbbre, hiszen nem tudjuk, mire is tesszük félre a pénzt valójában. Mekkora összegnek kellene összegyűlnie és mennyi idő alatt? Menet közben változhatnak-e életkörülményeink?

A fenti kérdésekből is látható, hogy ahhoz, hogy minél tudatosabban intézzük pénzügyeinket, az első és legfontosabb lépés az átgondolt tervezés. Mire van szükségünk? Mennyi idő alatt fog rendelkezésre állni a kellő összeg? Várható-e változás az életünkben, ami az anyagiakat is befolyásolhatja? Szükség van-e hitel felvételére célunk mielőbbi eléréséhez?  

Például a mai gazdasági környezetben bármikor előfordulhat, hogy valakinek bizonytalanná válik az állása, vagy valami okból váltásra van szükség. Ez azonban nem mindig sikerül egyik hónapról a másikra, előfordulhat olyan élethelyzet, amikor az embernek pár hónapig a megtakarításaiból kell élnie. Ezért érdemes átgondolni, mennyi pénzre van szükségünk a havi rendszeres kiadásokra, a rezsin felül például a menzaebédre, a gyerekek különóráira, a háziállatok ellátására. Becsüljük meg, hány havi létfenntartási költséget kell megtakarítanunk például ahhoz, hogy fedezhessük kiadásainkat, amíg egy kedvezőbb, biztosabb álláshoz jutunk, illetve mik azok a tételek, amik az átmeneti időben elhagyhatók vagy költséghatékonyabban is megoldhatók.

„A pénzügyek intézésének alapja, hogy tudjuk, mire van szükségünk és mik a lehetőségeink. Ha ugyanis csak annyit határozunk el, ezentúl takarékoskodni fogunk, de nem gondoljuk át az élethelyzetünket, sokkal később érjük el célunkat, mint ha tervezetten, a legoptimálisabb megoldás mentén haladunk. A pénzügyi kultúra, tudás fejlesztését minél fiatalabb korban érdemes elkezdeni, de még felnőtt korban sem késő változtatni szokásainkon, hogy minél átgondoltabban, előre tervezve intézzük pénzügyeinket” – tanácsolta Horváth Magyary Nóra, a pénzügyi vetélkedő zsűritagja a takarékossági világnap alkalmából.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek