2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A Gyermekek Világnapja

A Jobbik szeptember 20-a, a Gyermekek Világnapja alkalmából felhívja a figyelmet, hogy – bár a világnapot elsősorban a fejlődő országok gyermekeinek hátrányos helyzetére való figyelemfelhívásként hozták létre és tartják meg közel 60 éve – a magyar gyermekek egyre növekvő hányada is harmadik világbeli körülményeket lát maga körül.

Az ENSZ gyermekjogi szervezete, a UNICEF Kutatási Központjának nyáron közzétett tanulmánya megállapítja, hogy a Gyermeknélkülözési Index alapján hazánkban minden harmadik gyermek nélkülözőnek számít, a vizsgált 29 fejlett ország közül csak Bulgáriának és Romániának van ennél rosszabb mutatója. Amennyiben pedig a relatív szegénységet, vagyis a saját nemzeti „szegénységi küszöb” alatt élő gyermekeket nézzük, akkor ez a szám Magyarországon 10,3 százalék, amely azt jelenti, hogy minden tizedik gyermek relatív szegénységben él. Ennél is ijesztőbb adatokkal szembesülhetünk, ha „csak” a jövedelmet vesszük figyelembe, ugyanis a 2-2,2 millió magyar gyermek több mint ötöde (20-23 százaléka) él szegénységben. Megállapítható, hogy hazánkban több mint 20 ezer gyermek mélyszegénységben él, az alultáplált kiskorúak száma pedig meghaladja a százezret.

Köztudott, hogy hazánk a GDP-jéhez képest kifejezetten sokat költ családtámogatásra és gyermekjóléti intézményekre, de ezt alacsony hatásfokkal teszi. Amíg viszont e téren nem következik be gyökeres változás, és a családtámogatási rendszerünk nem tesz az ellen, hogy az egyik legfőbb szegénységi kockázatot a gyermekvállalás jelenti, addig folytatódni fognak a mostani folyamatok. A szegénység generációról generációra öröklődik, hiszen ezeknek a gyermekeknek már az életük indításánál szinte behozhatatlan hátránnyal kell szembenézniük. A középosztály pedig – Bogár Lászlót idézve – „megállíthatatlannak látszó módon süllyed abba a ma már negyven százalékot is kitevő roncstársadalomba, amelynek anyagi, fizikai, lelki, erkölcsi, szellemi állapota rohamosan pusztul”. Vagyis az ő gyermekeik közül is egyre többnek kilátástalanná válik a jövője.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom szerint mindennek visszafordítása érdekében kiszámítható családpolitikára van szükség, amely – amellett, hogy támogatja a gyermekvállalást – a már megszületett gyermekek felneveléséhez szükséges körülmények biztosíthatóságát is segíti.

Sneider Tamás országgyűlési képviselő, az Országgyűlés szociális bizottságának elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek