2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • A gyereknevelésnek a pénzügyi oktatás is része kell legyen

A gyereknevelésnek a pénzügyi oktatás is része kell legyen

Szeptember 20. a gyerekek világnapja
Szeptember 20-a 1954 óta az UNICEF kezdeményezésére a gyermekek világnapja, elsősorban a fejlődő országok gyermekeinek támogatására. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint a gyermeknevelésnek, különösen a hátrányos helyzetű településeken lakók számára, elengedhetetlen része a pénzügyi oktatás, a tudatos pénzügyi költés megtanítása. Ennek a tudásnak a birtokában tudnak a diákok később felnőttként is eligazodni a mindennapi pénzügyi életben, mely hozzájárul, hogy teljes életet élhessenek.

Az ENSZ adatai szerint a világon élő gyermekek több mint egynegyede, a fejlődő országokban élő gyermekek közel 40 százaléka abszolút nyomorban él. Egy idei adat szerint Magyarországon a szegénység az összes háztartás 28 százalékát érinti, a gyermekes háztartások 41 százalékát, a három vagy több gyermekes családok 60 százalékát. Három és fél millió ember a havi 60 ezer forintos létminimum alatt vagy annak küszöbén él, közülük minden harmadik napi 500-1000 forintból. A szegénység okai között világszerte első helyre sorolják a munkalehetőség hiányát, a második legfontosabb tényező pedig a megfelelő képzettség hiánya.

„Egy ilyen fontos világnapon, mint a szeptember 20-i gyermekek világnapja, érdemes  szót ejteni arról, hogy a képzettségen sokan csak a lexikális tudást értik. Mára bebizonyosodott, és ezt a világgazdasági válság is megmutatta, hogy sajnos az emberek egy jelentős része nem ért a pénzügyek mindennapi kezeléséhez. Pedig a tudatos költés mikéntje egy olyan alapvető gyakorlati tudás, amely nélkül az emberek nem tudnak teljes életet élni. Különösen fontos tényező ez azokban a családokban, ahol nagyon kis összegeket kell megfontoltan beosztani. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt is azért hívtuk életre öt évvel ezelőtt, hogy minél fiatalabb korban megtanítsuk a diákoknak, hogyan oszthatják be a zsebpénzüket, mi az a bank, az árfolyam, mi a hitel, hogy a maguk szintjén a rendelkezésre álló összegeket minél jobban, tudatosabban tervezve felnőttként ennek a pénzügyi tudásnak a birtokában vághassanak neki az önálló életkezdésnek” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Azt, hogy a pénzügyi oktatásra nagy szükség van, a Bank felmérése is igazolja. A K&H pályakezdők jóléti indexe szerint ugyanis a családi viszonyok után az anyagi háttér határozza meg legjelentősebben a fiatalok elégedettségét. Ennek ellenére nem kezelik tudatosan pénzügyeiket, nem gondolnak előre a megtakarításokra. A dolgozó fiatalok több mint fele tartalékok nélkül él és a félretett pénz sem jelent jelentős anyagi biztonságot a többségnek, hiszen a megtakarítással rendelkezők 70 százaléka csak legfeljebb 3 hónapig tudna megélni belőle.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek