2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Nagy sikerrel debütált a 27. Szarajevói Filmfesztiválon Grosan Cristina első nagyjátékfilmje

Nagy sikerrel debütált a 27. Szarajevói Filmfesztiválon Grosan Cristina első nagyjátékfilmje

Grosan Cristina első mozifilmje, A legjobb dolgokon bőgni kell a rangos Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában debütált. A szarajevói világpremieren a filmet és az alkotóit nagy tapssal ünnepelték a nézők, Grosan Cristina alkotása számos külföldi fesztivál és nemzetközi forgalmazó érdeklődését is felkeltette.

 

Grosan Cristina első mozifilmjében, A legjobb dolgokon bőgni kell-ben olyan harmincasokról mesél, akik egyszerre próbálnak megfelelni saját maguknak és a környezetüknek, miközben az életük alapvető döntéseit sem képesek meghozni. Úgy élnek, mintha még mindig egyetemisták lennének: közös albérletben, üres hűtővel, éjszakai bulikkal, két óra alvással, másnapokkal. Szeretnék máshogy csinálni, mint az előző generáció, ugyanakkor menekülnek a döntések elől. A legjobb dolgokon bőgni kell hitelesen, őszintén és nagy adag öniróniával mutatja be az útkeresést.

 

A legjobb dolgokon bőgni kell a mostani harmincasoknak és a szüleiknek szól. A kapunyitási pánik egy valós állapot, a megfelelési kényszer és az összehasonlítás mások sikereivel nagy terhet raknak az ember vállára.” – nyilatkozta Grosan Cristina rendező.

 

Grosan Cristina erdélyi filmrendező a forgatókönyvet közösen jegyzi Rainer-Micsinyei Nórával, aki egyben a film főszereplője is. Az NFI Inkubátor Programjában készült dramedyben jelentős szerepet kapott Bányai Kelemen Barna, és tíz év után visszatért a mozivászonra Hernádi Judit.

 

A hazai mozikban szeptember 16-tól látható A legjobb dolgokon bőgni kell. A premier előtt több – közönségtalálkozóval egybekötött – vetítésen is láthatjuk a Grosan Cristina filmjét.

 

Premier előtti vetítések:

 

2021.08.29., vasárnap, Mammut Rooftop

beszélgetés: 20.00-tól

vetítés: 20.30-tól

Résztvevők: Grosan Cristina, Rainer-Micsinyei Nóra, Stalter Judit

moderátor: Till Attila

 

2021.09.02., csütörtök, a helyszín egyeztetés alatt

vetítés: 20.00-tól

beszélgetés: 21.30-tól

Résztvevők: Grosan Cristina, Rainer-Micsinyei Nóra, Huzella Júlia

moderátor: Gyárfás Dorka

 

2021.09.07., kedd, Puskin Mozi – SAJTÓVETÍTÉS

            vetítés: 10.00-tól

            interjúk a kávézóban: 11.30-tól (Grosan Cristina, Rainer-Micsinyei Nóra, Stalter Judit,           Huzella Júlia, Győri Márk)

 

2021.09.08., szerda, Várkert Bazár

beszélgetés: 20.00-tól

vetítés: 20.30-tól

Résztvevők: Grosan Cristina, Rainer-Micsinyei Nóra, Huzella Júlia

moderátor: Pozsonyi Janka

 

2021.09.16., csütörtök, Allee Mozi

vetítés: 19.00-tól

beszélgetés: 20.30-tól

Résztvevők: Grosan Cristina, Rainer-Micsinyei Nóra, Bányai Kelemen Barna vagy               Huzella Júlia

moderátor: Veiszer Alinda

 

MAJA, (Rainer-Micsinyei Nóra) azt érzi, lassan végre ott tart, ahol harminc évesen illene. Feladja a szabadúszást egy állandó állásért, és barátjával (Bányai Kelemen Barna) végre kiköltöznek az egyetem óta másokkal bérelt lakásból. Az este azonban nem várt fordulatot vesz: kiderül, hogy a rég nem látott rokon (Lőrinc Katalin) nem az igazak álmát alussza a konyhaasztalra bicsaklott fejjel, hanem meghalt. Amikor még az anyja (Hernádi Judit) is lerázza, Maja kénytelen egyedül intézkedni. A halottszállítókra várva megérkezik gyerekkori barátnője. Sára (Huzella Júlia) alig várja, hogy összemérjék, ki hol tart az életben. Telnek az órák, és az egyszerű eljárás egy végeláthatatlan, bürokratikus folyamatba torkollik. Az éjszaka folyamán Maja kezd szembesülni a mélyen eltemetett problémáival. Hiába csordogál biztonságosan, felnőttesen az élete, a boldogsága érdekében muszáj kockáztatnia. Még akkor is, ha fejest kell ugrania az ismeretlenbe. Most először.

 

Rövidfilmjeivel Grosan Cristina korábban számos nemzetközi fesztiválon szerepelt. A Vakáció a tengerparton című alkotását több mint egymillióan nézték meg online. Jelenleg cseh-magyar-olasz-szlovák koprodukcióban nemzetközi stábbal, Csehországban forgatja második nagyjátékfilmjét, Hétköznapi kudarcok munkacímmel.

 

A legjobb dolgokon bőgni kell a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában készült, Stalter Judit producer vezetésével.

Fotók:

Credit: © Laokoon Filmgroup

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek