2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Milyen képet tegyünk a falra?

Igazából nincsen semmilyen konkrét szabály arra vonatkozóan, hogy milyen képekkel dobjuk fel az otthonunkat, de mi összeszedtünk pár tanácsot, ötletet, amit érdemes megfontolni képválasztás előtt. 

 

Aktuális vászonkép trendek

 

Ahogy a divat is változik és évről évre új stílusokat láthatunk, úgy változnak a belsőépítészet, a lakásdekoráció, a faldekoráció trendjei is. Követik az adott év meghatározó színeit, formáit, anyagait. Mutatunk pár jelenleg népszerű témát:

 

  • Portrék – idős emberek, nők, gyerekek, különleges arcok
  • Vonalrajzok – akár egy színben, akár színesben
  • Absztrakt művészet – esetleges formák, élénk, akár neon színek
  • Grafikák – nőket ábrázoló rajzok, vonalrajzok
  • Állatok – minden formában és mennyiségben
  • Növények – most leginkább a mélyzöld, hatalmas trópusi levelek élénk színű virágokkal

 

Szempontok a választáshoz

 

Ha már eldöntöttük, hogy nem egy családi fotót szeretnénk a falra, érdemes figyelembe vennünk pár fontos szempontot. Ilyen például a szabad falfelületek színe; egy fehér falra mindenképp egy élénk színű, mozgalmas képet válasszunk, ami kiemelkedik a fehér háttérből, ide egy fehér hátterű vonalrajz nem a legjobb választás.

 

Bútoraink és kiegészítőink árnyalatai visszaköszönhetnek a képeinken. Ha két szín dominál az adott szobában, érdemes olyan fotót választanunk, amin az egyik ezekből a színekből szerepel. A fekete-fehér képekkel biztosan nem nyúlunk mellé, legyen szó családi fotókról vagy valamilyen művészeti alkotásról.

 

Vannak viszont olyan képek, amik csak színesben mutatnak igazán jól, ilyenek például az absztrakt festmények vagy a természetfotók.

 

Milyen az ideális képméret?

 

A képeink méretét a falunk méretéhez viszonyítva állapítsuk meg. Egy körülbelül 3 méter széles falra nem túl jó kicsi vagy közepes méretű képet választani, mert elveszik rajta. Ilyenkor két lehetőségünk is van: vagy választunk egy nagy képet, ami mondjuk 150 cm széles, vagy több képet is rendelünk, amik a rendelkezésre álló helynek körülbelül a felét kitöltik majd.

 

Nagyon fontos, hogy ilyen méretű képekhez megfelelő minőségű fotóval rendelkezzünk. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, érdemes ellátogatni a Vászonkép Szalon weboldalára, ahol garanciát kapunk az elkészült vászonképünkre.

 

Hol találunk képeket?

 

Ha már tudjuk a témát, a színeket, a méreteket, már csak meg kell találnunk az ideális képet, amiből elkészülhet a vászonképünk. Ahogy már említettük, egy nagy méretű képhez nagy felbontású, jó minőségű alapanyagra van szükség. Ilyen fotókat általában stock oldalakon találunk.

 

  • A legnépszerűbb ingyenes lelőhely az unsplash.com
  • A szintén nagyon népszerű, de fizetős oldal pedig a shutterstock.com.

 

Ezeken az oldalakon lehet szűrni kategóriákra, színekre, témákra, de beállíthatjuk a képek tájolását is. Érdemes felfedezni a különféle gyűjteményeket is, hogy ötletekre leljünk, de konkrét elképzelés esetén kulcsszóra is kereshetünk. /X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek