2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Magyar kortárs szerzők és klasszikusok

Magyar kortárs szerzők és klasszikusok, Egressy Zoltán, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes és Petőfi Sándor művei is szerepelnek a Zichy Szín-Műhely 2021/22-es repertoárjában.

Az évadot Egressy Zoltán Gordiusz című, élőben először látható karanténkomédiája nyitja meg,  Léner András rendezésében szeptember 14-én a 6SZÍN-ben . A színház kultúrmissziójának megfelelően folytatódik a fiatalokat megszólító sorozat, a „Színház az iskolákba megy” , ahogy a Lázár Ervin program is, amelyben Csukás István: Utazás a szempillám mögött című zenés mesejátékával járják majd az ország  tankerületeit.

 

Magyarország egyik legsikeresebb drámaírója, Egressy Zoltán Gordiusz című művének ősbemutatóját a Zichy Szín-Műhely március 13-án tartotta, akkor még online, az eSzínház közvetítésében. Szeptemberben már élőben tekintheti meg a közönség az évadnyitó darabot, Fekete Linda, Gubik Ági és László G. Attila szereplésével. Az előadás támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.

A darabot Egressy Zoltán a Litera Irodalmi Portál karanténdráma pályázatára készítette el, amelyet a pályázatra beérkezett számtalan irodalmi alkotás mellett egyszeri alkalommal, online verzióban, felolvasó színházi keretek között mutattak be. A Zichy Szín-Műhely felkérésére a szerző átdolgozta a darabot, kibővítette és véglegesítette, így a vígjáték már klasszikus színházi keretek között lesz látható a Hatszín Teátrum színpadán.

A rendező a darab aktualitását hangsúlyozta, hiszen mint fogalmazott, mi is lehetne aktuálisabb, mint egy karantén alatt írt darab a karanténról, illetve a be- és összezártság eleven, húsba és lélekbe vájó hatásairól egy házasságban. Léner András kiemelte, „A pandémia mindennapos kihívást jelent az emberi kapcsolatokra is, Egressy Zoltán új vígjátékában pedig egy kissé ellaposodott házasságban élő férj és feleség mindennapját, viszonyát szétziláló, újra összetákoló folyamat részesei lehetnek a nézők. Ezt a kapcsolati válságot és persze „annak gordiuszi megoldását” mutatja be a komédia, amelynek karaktereiben oly sokan magunkra ismerhetünk” – mondta a rendező.

Egressy Zoltán nevéhez több száz magyar és nemzetközi sikeres színházi produkció kapcsolódik. Legismertebb darabja a Portugál, amely a Katona József Színház egyik legsikeresebb, több mint 20 évig játszott előadása, és amelyből film is készült. Külföldön, például Angliában, Németországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Horvátországban, Romániában is játsszák Egressy műveit, a Portugált a londoni Nemzeti Színházban játszották Dreaming Portugal címmel, a Sóska, sültkrumpli pedig a New End Theatre-ben, ugyancsak Londonban került színpadra Spinach’n’Chips címmel. A Gordiusszal a színház részt vesz az ESzínház fesztiválon is (szeptember 17-26.)

A teátrum idei másik fontos bemutatója a „Színház az iskolákba megy” sorozat folyatatása: Pilinszky János születésének 100., halálának 40. évfordulója alkalmából a „World of Pilinszky” (Létmesék kicsit és nagyon fölnőtteknek” címet viselő összművészeti előadás, amely a költő négy meséjét foglalja csokorba izgalmas és érdekes megközelítésben. Az előadást Turek Miklóssal, a Versszínház alapítójával közösen hozták létre a színműhely alkotói, a zeneszerző Szitha Miklós a Talamba Ütőegyüttes vezetője. Az előadás különleges atmoszféráját megteremtő animáció Karcis Gábor munkája.

A kiválasztott mesék egy dramaturgiai folyamat mentén egy teljes személyiség fejlődésfolyamatot ábrázolnak. Középpontjában az értékeit veszteni látszó világunkban különösen aktuális kérdéskör, az emberi kapcsolatok, a társkeresés és a társas lét állnak. Pilinszky meséinek szinte puritán letisztultsága előadási és előadói letisztultságot is követel, ezért nem többszereplős mesejátékot, hanem egymesélős előadást állít színpadra a színház, melyben egyenértékű az irodalmi alkotás, a színpadi jelenlét, a vizuális megjelenítés, valamint a zene. Az előadás műfaját tekintve „többszereplős” versszínházi monodráma, amelyben a színész-mesélő beszél és játszik a színpadon, azonban vetített formában megelevenednek a mesék egyes szereplői is, mint e számítógépes játék karakterei. Velük, és a lelkében dúló eseményekkel vív a főhős csatát. A mesékhez pontosan illeszkedő zenei betétek, effektek is kapcsolódnak, melyeket a Liszt -díjas Talamba Ütőegyüttes vezetője, Szitha Miklós alkotott. Ahhoz, hogy ezt a kétvalóságú mesevilágot a mai realitáshoz kapcsolni lehessen, felkértek három ismert embert, hogy hangjukkal segítsék az ifjúság számára méginkább közelebb hozni Pilinszky gondolatait. Így került az előadásba Rúzsa Magdi, aki az egyik szereplőnek és az előadás zárójelenetéhez adja a hangját, valamint Gundel Takács Gábor és Galambos Péter.

Az előadás két alkalommal a MÜPA-ban is látható lesz, a Fesztiválszínházban pedig 2021. november 15-én. Itt Turek Miklós mellett a hangban közreműködő művészek – Galambos Péter, Gundel Takács Gábor – élőben is fellépnek, és a darab zeneszerzője, Szitha Miklós élőben kíséri az előadást.

A Zichy Szín-Műhely harmadik fontos premierje Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító és pedagógus munkásságát bemutató előadás lesz. A költőnő – akinek 2022-ben lesz születésének 100. évfordulója – versei megújították a magyar gyermekköltészetet, mindig nagyon vigyázott arra, hogy megértéssel és ne távolságtartással közelítsen a gyerekekhez, hitt abban, hogy a gyermekek maguk is költők és „minden megmozdulásuk költészet.” A készülő összművészeti produkció alaptematikája az „Aranyecset” című művére épül. Az előadással leginkább az általános iskolás diákokat szeretnék megszólítani. A készülő produkció irodalmi konzultánsaként a költőnő egyik legszakavatottabb ismerőjét, a Móra Könyvkiadó munkatársát, Szlukovényi Katalin költőnőt kérték fel. A meséket, verseket hangban, zenében is  megjelenítik az alkotóműhely zenei vezetője, Szitha Miklós segítségével, , aki egyben gyakorló „zenepedagógus” is.  A darab rendezője Léner András.

.A 2022-es Petőfi évhez kapcsolódva a „Színház az iskolákba megy” sorozat keretében jön létre a költőről szóló előadás jövőre. A produkcióban maga a művész, mint szereplő nem jelenik meg, hanem barátai, kortársai róla festett képeinek mozaik kockái nyomán rajzolódik ki figurája művein keresztül

 

Fesztivál-program

Az „Eleven ősz” programsorozatára (szeptember 17-19). –a  XI. kerület nagy kulturális fesztiváljára az  „Arany balladák női szemmel” című workshoppal készül a teátrum, amely kifejezetten erre a rendezvényre készül, és szeptember 19-én hallható és látható az Óvóhely Kultúrbunkerben. Közreműködik Koltai Vivien színművész, Szántó Katalin fuvolaművész, és Zichy ,Gabriella mint a Zichy-örökös, Zichy Mihály kapcsán.

 

A Zichy Szín-Műhely

A Zichy Szín-Műhely 2014-ben alakult társulatát ambiciózus, a kultúra szolgálatára szegődött színészek alkotják, akik igényes és elgondolkodtató előadások létrehozását tűzték ki feladatul, ezzel együtt az ifjúság nevelését és a magyarságtudat erősítését tűzték ki célul. Az alapító-producer Zichy Gabriella annak a nemesi családnak a leszármazottja, amelynek tagja volt festőgéniusz, Zichy Mihály is. „A műveltség jó sorsban ékesség, balsorsban menedék” – Arisztotelész évezredes bölcsessége a producer és az általa vezetett műhely mottója is. Darabjaikat utazó színházként az egész Kárpát-medencében igyekeznek bemutatni. 2016-ban összművészeti előadást állítottak színpadra Arany János születésének 200. évfordulójára, amellyel az országban, Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken népszerűsítették Arany János balladáit és az ezekhez készített Zichy Mihály illusztrációkat.

2017-ben a színházi háttérmunkások világát bemutató kortárs darabot, Csikós Attila Díszítők című halálos komédiáját állították színpadra. 2018-ben Csukás István egy zenés mesejátékát, az Utazás a szempillám mögött című darabot mutatták be. A leállás következtében 2020-ban több mint negyven előadásuk maradt el a Lázár Ervin program keretében, de 2021-től ezeket az előadásokat már online is hozzáférhetővé tették a tankerületek részére, mert valamennyi előadást többkamerás felvétellel rögzítették. A Zichy Szín-Műhely repertoárjában jellemzően az ifjúság számára létrehozott előadások szerepelnek, melyeket rendszeresen játszanak iskolákban, művelődési házakban és hétvégi délelőtti előadások formájában, ekkor már családok részére is. Az előadások egytől egyig nevelési, pedagógiai mondanivalót, tanulságot hordoznak magukban, túl azon, hogy az elsődleges funkciójuk a szórakoztatás és a színház megszerettetése a gyermekekkel. Fontos szempont, hogy a létrehozandó előadások szorosan illeszkedjenek a Nemzeti Alaptanterv tematikájához, ezzel is megkönnyítve, hogy a diákok minél jobban elsajátítsák és megértsék nagy költők műveit. Kultúrateremtő misszió keretében hozták létre a „Színház az iskolákba megy” projektet, amely néhány évvel ezelőtt még hiánypótló és egyedülálló kezdeményezés volt, és amelynek célja, hogy a diákok saját iskolájukban, „rendhagyó irodalomóra keretében” ismerhessék meg magyar költők műveit.

 

VIDEÓ! Egressy Zoltán: Gordiusz – PREMIER!: https://www.youtube.com/watch?v=_CKbIadIByU&t

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…