2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Kutatói cseremegállapodást írt alá a MATE Taskentben

Kutatói cseremegállapodást írt alá a MATE Taskentben

Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora 2022. április 25-29. között Üzbegisztánban tett látogatást, ahol több fontos és eredményes megbeszélést folytatott üzbég állami és egyetemi vezetőkkel, valamint Dr. Kovács Gyulával, hazánk üzbegisztáni nagykövetével, akivel a 2021-ben átadott Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ aktuális kérdéseiről egyeztetett. Kiemelkedő jelentőségű, hogy az üzbég Innovációs Minisztériumban kutatói cseréről írt alá megállapodást Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor és Prof. Shahlo Turdikulova üzbég innovációs miniszterhelyettes.

Megbeszélés a Fergana Állami Egyetemen

  1. április 27-én Dr. Bahodirjon Shermuhammadovich Shermuhammadov, a Fergana Egyetem rektora egész napos látogatás során fogadta egyetemünk rektorát. A találkozón közös szőlészeti és borászati képzési program elindításában állapodtak meg. A taskenti egyetem delegációja – a további együttműködés érdekében – várhatóan az év második felében érkezik Magyarországra.

A megbeszélés során felmerült egy közös diploma kiadásának lehetősége, valamint szó esett egy, a magyar vállalatok számára is kiváló lehetőségről, mely a helyi gyümölcsök exportját tenné lehetővé. Az egyeztetés során felmerült a technológia-transzferben rejlő potenciál, lévén, hogy a két ország hasonló gyümölcsfajokat termeszt.

Látogatás a Taskenti Agrártudományi Egyetemen

A program során Dr. Gyuricza Csaba látogatást tett a Taskenti Agrártudományi Egyetemen, ahol találkozott az intézmény rektorhelyettesével, Khasanov Alisherrel. A rektorhelyettes elmondta, hogy az üzbég egyetem hallgatói közül egyre többen szeretnének részt venni a Stipendium Hungaricum program mester- és doktori képzésein.

Az üzbég Innovációs Minisztériumban kutatói cseréről írtak alá megállapodást

Csütörtökön a rektor Prof. Shahlo Turdikulova üzbég innovációs miniszter-helyettessel találkozott, akivel ratifikálták a MATE-n 25 képzési helyet biztosító csereprogramról szóló együttműködési megállapodást. A képzésre máris ötvenen jelentkeztek, a kétkörös kiválasztási folyamat első szakasza már el is indult. A tervek szerint ez év júliusától érkeznek majd üzbég hallgatók és kutatók a MATE különböző intézeteibe.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek