Ötven év után nyílt újra könyvtár Hejőszalontán
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. szeptember 19. csütörtök

Vilhelmina ünnepli névnapját.
Holnap Friderika napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Ötven év után nyílt újra könyvtár Hejőszalontán
Ötven év után nyílt újra könyvtár Hejőszalontán PDF Nyomtat Email
2019 május 16., csütörtök 19:26

Hejőszalontán fél évszázad után nyílt újra könyvtár – vagy, ahogy a május 16-ai, csütörtöki átadón elhangzott: tudásközpont. A település vezetésének, karöltve a megyei hatókörű II. Rákóczi Ferenc Könyvtárral, máris vannak további tervei, az óvodások lelkesedése pedig mindenkit meggyőzhetett: van kiért és miért fejleszteni.

 Kölcsönözni természetesen tudtak a helyiek, könyvtárbusz járt Hejőszalontán, azonban egészen más egy olyan helyiség, ahol le lehet ülni olvasgatni, társasjátékozni, beszélgetni.

– Kijelenthetjük, hogy tudásközponttal gazdagodott a település – mondta avatóbeszédében Tállai András államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. – A könyv ugyanis a tudás alapja, és nemcsak tényeket, információkat, hanem a mások által átélt élményeket is megismerhetjük általuk. A könyvtár lehetőséget biztosít arra is, hogy a saját élményeinket megosszuk másokkal, az internet segítségével pedig az egész világot kinyitja a látogatók előtt – hangsúlyozta Tállai András.

Hejőszalontán az elmúlt években sorra megújultak a középületek, az a Művelődési Ház is, aminek egyik termébe most beköltözhetett a könyvtár. A szobányi tér megújítását az önkormányzat végezte el a közmunkaprogram keretében, a bútorzatot, a könyveket, a szükséges eszközöket pedig a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár biztosította a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) segítségével.

– A KSZR kormányzati támogatásból tudja finanszírozni az ilyen beruházásokat, de ugyanilyen fontos, hogy helyben meglegyen az akarat a könyvtár működtetésére, fejlesztésére – emelte ki dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója köszöntőjében. – A Magyar Falu Program keretében újabb lehetőségek nyílnak meg a kulturális fejlesztések előtt is. Minden ilyen sokszorosan megtérülő befektetés, hiszen így teremthető egyenlő esély a gyerekek indulásához, és lehetőség arra, hogy felnőve érdemes legyen hazatérniük, otthon maradniuk – tette hozzá az igazgató.

Anderkó József polgármester már most tudja: a jelenlegi, mintegy 20 négyzetméteres könyvtárat szeretnék tovább bővíteni, és addig is élni minden lehetőséggel, amit a KSZR biztosít – szeretnének minél több gyermekfoglalkozást, programot, író-olvasó találkozót… Fontos számukra, hogy a könyvtár igazi közösségi térré váljon, mert ezáltal az egész település közössége erősödik.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások