Horn Gyula időtálló cölöpjei
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. október 25.

Bianka ünnepli névnapját.
Holnap Dömötör napja lesz.
Főoldal Kultúra Kultúra Horn Gyula időtálló cölöpjei
Horn Gyula időtálló cölöpjei PDF Nyomtat Email
2013 augusztus 06., kedd 15:40

Aligha vitatható az akkori korszak megítélésétől függetlenül, hogy Horn Gyula párt és diplomáciaszinten is hatalmas karriert futott be, majd nem csak hazai, de kelet-európai szinten is egyik szimbolikus alakjává vált a rendszerváltozásnak és a keleti blokk felbomlásának. Cölöpök című önéletrajzi kötetében az 1990-ig tartó időszakról olvashatunk.

Ugyan már elhunyt, és utolsó éveiben már nem volt aktív, a Horn Gyula megítélését övező heves kedélyek továbbra sem csillapodtak – véglegesnek mondható ítéletet alighanem csak a történelem fog majd mondani valamikor. Párt- és politikaszimpátiától függetlenül azonban Horn Gyula önéletrajzi kötete azért is tanulságos olvasmány, mert diplomataként és külügyminiszterként egy mind a mai napig vitatott megítélésű, de a kontinensre jelentős változásokat hozó időszak egyik főszereplője volt.

Bár a Cölöpök Horn Gyula életútjának nagy részét felöleli, objektív szemmel nézve vitathatatlan a vezető döntéshozóként eltöltött évei a legérdekesebbek (és talán a leglényegesebbek is). Mindig különleges arról olvasni, ahogy egy irányító látja a saját tevékenységét – és az a tény, hogy ez a vasfüggöny lebomlására, vagy épp a keletnémetek Ausztriába engedésére, a két Németország újraegyesülésére (Horn Gyulát ott mind a mai napig hősként ünneplik), vagy épp a szovjet csapatok kivonulásáról szóló egyezményre vonatkozik, fokozottan igazzá teszi az állításomat.

Hogy magáról a könyvről is szóljunk, amely azért mindenképp független a politikai megítélés ingoványos talajától, vitathatatlanul érződik a szerző visszafogott, klasszikus értelemben vett diplomatastílusa. Személyes tapasztalatait olvashatjuk, mely ugyan természetesen szubjektív, azonban általa alaposan megindokolt. Tartózkodik a sommás véleményektől, és a maga módján igyekszik az érem mindkét oldalát is megvizsgálni (persze ezt azért kezeljük a helyén). Érveivel vitatkozni sokszor lehet (sőt kell), azokat kukába dobni azonban egyszer sem.

Mindent egybevetve, a Cölöpök tanulságos olvasmány, és nem csupán azért, mert a huszadik század egyik legjelentősebb magyar politikusáról szól. Rávilágít azonban olyan folyamatokra is, melyek, bár az alany már nincs köztünk, mind a mai napig erősen éreztetik hatásukat, és melyek nélkül – akár jó, akár rossz értelemben – biztos, hogy nem így nézne ki 2013 Magyarországa sem.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások