2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Zempléni Fesztivál: új helyszínek, csaknem ötven esemény

Zempléni Fesztivál: új helyszínek, csaknem ötven esemény

 Új helyszínekkel és csaknem ötven komoly- és népzenei koncerttel, dzsesszelőadással és kulturális-gasztronómiai programmal jelentkezik az idei Zempléni Fesztivál augusztus 8. és 17. között – hangzott el hétfőn a programsorozat budapesti sajtótájékoztatóján.
A fesztivál kiemelt eseménye lesz a frissen átadott, 2500 fős nézőtérrel bíró tokaji fesztiválkatlanban megrendezett nagyszabású “folklór-show”, amelyen a Budafoki Dohnányi Zenekar, Lajkó Félix és Roby Lakatos hegedűművészek, Havasi Balázs zongorista, a Duna Táncegyüttes, a Harmonia Garden zenekar, a nyíregyházi Cantemus Kórus és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság ad ízelítőt a magyar népzene sokszínűségéből Magyar Varázslat címmel – mondta Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgató-karmestere, a fesztivál művészeti igazgatója.

Hollerung Gábor a fellépők közül kiemelte a grazi Vocalforum kamarakórust, amely a hercegkúti katolikus templomban adandó koncertjén misztikus hangulatú a cappella kórusművekből válogat, mádi koncertjére pedig hagyományos osztrák népdalfeldolgozásokkal és tipikus jódlival készül.

Szintén felhívta a figyelmet Ázsia egyik vezető énekkara, a Tajpeji Filharmónia Kamarakórusa fellépésére a szerencsi Rákóczi-várban, valamint a sárospataki Rákóczi-vár udvarán adandó zárókoncertre, amelyen Beethoven IX. szimfóniája csendül fel a tajpeji mellett két hazai kórus és a Dohnányi Zenekar együttműködésével, neves énekes szólisták fellépésével.

Újdonságként említette, hogy zenekarával nyári akadémiát indít fiatal zenészeknek, a műhelymunka gyümölcse Dvorák VIII. szimfóniájának előadása lesz Pálháza művelődési házában.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató kiemelte: a kulturális kormányzat idén kiemelt támogatásban részesítette a rendezvényt, összességében 60 millió forintból gazdálkodhatnak, ami stabil anyagi hátteret biztosít a fesztiválnak. Az anyagi háttér ráadásul az ideivel együtt három évig biztosított az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről – húzta alá.

Az újdonságok közül kiemelte Egy nap Mádon elnevezésű programjukat: “A korábbi években Sárospatakon és Tokajon tömörültek a programok, és csak egy-egy koncert erejéig hívtuk a vendégeket a környező kisebb településekre. Idén először, egész napra igyekszünk őket elcsábítani Mádra, ahol a grazi kórus, Lantos Zoltán és a Budapest Klezmer Band fellépésével, Villon-esttel és a Mádi Kör boraival várjuk őket” – részletezte. Az új helyszínek sorához az Árpád-kori falu, Bekecs is csatlakozik idén – tette hozzá.

Turjányi Miklós jelezte: sikerült megegyezniük a Tokaj Kereskedőházzal, így mostantól ők a fesztivál hivatalos borszállítói. A gasztronómia egyébként szervesen beépül a fesztivál programjába, ugyanis a kisebb településekre való kirándulásoknak a koncertek mellett a helyi vendéglátás is része.

Az idei fesztivál magyar fellépőinek sorát erősíti a Liszt Ferenc Kamarazenekar, amely Michael Collins klarinétművésszel a nyitókoncertet adja Sárospatakon. A további fellépők közé tartozik a Csík Zenekar, a Tátrai Trend, Bognár Szilvia, a Modern Art Orchestra, a Juhász Gábor Trió, az Ensemble Mimage és a Kaltenecker Trió. Idén is folytatódik Hollerung Gábor népszerű zenemagyarázó sorozata A megérthető zene címmel, ezúttal Haydn oratóriuma, a Teremtés kerül terítékre.

Turjányi Miklós a jövőre utalva megjegyezte: a tokaji fesztiválkatlan megnyitása jövőre már esetleg egy operaprodukciót is lehetővé tehet a fesztivál keretében.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…