2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

XXXVI. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál

Nincs tavasz Miskolcon ásványfesztivál nélkül, ezt mind jól tudjuk már! De mi mindenben hoz újat az idei évben a nagy hagyományokkal rendelkező börze, ami Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválja már évek óta?
Az idei fesztivál a tavasz első napjaiban, március 3-4-én, szombaton és vasárnap várja az érdeklődőket. A sokszínűség az idén sem marad el: különleges ásványbemutatók, ismeretterjesztő programok, földtudományi játszóház, kiállítások, előadások és ásványkülönlegességek teszik különlegessé és nem kevéssé tartalmassá a programot.
Az idei program újdonsága a 3D vetítés Magyarország kristálybarlangjairól, melyet szombaton és vasárnap több alkalommal tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának oktatói és hallgatói, valamint a Herman Ottó Múzeum szakemberei amatőr ásványgyűjtőkkel együttműködve már 36. alkalommal szervezik meg a rendezvényt. Széles nemzetközi részvétel és érdeklődés mellett teszik ezt annak érdekében, hogy minden látogató számára feltáruljon az ásványok, drágakövek és kőzetek természet alkotta csodálatos világa. Az ásványfesztivál egyszerre jelent így nem csupán esztétikai élményt, hanem új ismeretek megszerzésének lehetőségét is.
A csiszolt és csiszolatlan ásványokat, féldrágaköveket, különböző különleges kőzeteket bemutató hagyományok újdonságokkal is gyarapodnak évről évre.

A rendezvényen kiállítások nyújtanak további élményeket. Ilyenek lesznek az idén:
    Az év ásványa: Fluorit
    Az év ősmaradványa: Balatonites
    A Dudás-féle ásványgyűjtemény
    40 éves a budapesti TIT Stúdió Egyesület Ásványbarát Szakcsoportja

A fesztivált a hagyományok szerint szakmai nap előzi meg. A március 2-3-án zajló XI. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencia legfőbb célja, hogy összegyűjtse azokat a középiskolás fiatalokat, akik a földtudományok valamely ágával a tananyagon túlmenően is foglalkoznak, kutatásokat végeznek. Az így szerzett ismereteiket egymással és az érdeklődőkkel megoszthatják a konferencia keretében. Az idén 20 előadói nevezés érkezett e célból, amelyeket neves, földtudományokkal, csillagászattal, meteorológiával, energetikával foglalkozó szakemberek értékelnek.

A tudomány és a szórakozás mellett természetesen nem hiányozhat a rangos rendezvényről a játékos ismeretterjesztés sem. A gyermekek és a fiatal családok jól ismerik és okkal népszerű körükben a földtudományi játszóház.  Ez a program élménydús betekintést nyújt a az ásványokból és kőzetekből készült, egyszerű, kicsik és nagyok számára is könnyen megvalósítható dolgok elkészítésének módjába, technikájába. Mindeközben egy kis fantáziával a vállalkozó szelleműek saját kezűleg poríthatják, önthetik, ragaszthatják a köveket úgy, hogy abból valamilyen tetszetős, de könnyen elkészíthető alkotás váljék.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek