2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Vissza a pokolból…

Chuck Palahniuk az a díjnyertes amerikai író-újságíró, akinek az elsősorban a filmváltozat révén ismerté vált, annak eredetijéül szolgáló Harcosok Klubja című könyve jelentette az igazi áttörést írói pályafutása során. Legújabb regénye, a Halálraítélt, a Kárhozottal megkezdett trilógiájának második része, és ugyan annak folytatása, azonban önállóan is megállja helyét. Ráadásul amellett, hogy élvezetes olvasmányt nyújt (legalábbis egy bizonyos értelemben mindenképp), kétségtelenül el is gondolkodtat a realisztikusan felvetett kínos témáival kapcsolatban.
A Kárhozottakban mutatta be a tizenhárom éves Madison Spencert Palahniuk az olvasóközönségének, aki újdonsült ‘vendégként’ érkezett a pokolba saját halála után, és elhatározta, hogy kideríti mi is történt vele. Így kalauzolja el Madison az olvasókat egy kiváltképpen izgalmas és sokszor humoros pokolbeli látogatásra, mely során Madison egy bizarr ‘hullaközösség’ tagjává avanzsál.

A könyv folytatásban Madison ismét a Földön van, miközben sok a Kárhozottakban felvetett kérdésre válaszol a második rész. A Halálraítélt főhőse, korához képest rendkívül okos, mint ahogy ez már az első történetben kiderült. Palahniuk szándékosan egy olyan karaktert akart megalkotni, mely ‘kilóg a sorból’, és nem hagyja olvasóit közömbösen. Így válik a különc Madison egy nem csupán érdekes, de kétségtelenül lebilincselő alakká.

Palahniuknak ismét sikerült egy érdekfeszítő szatírát írnia a kortárs Amerikáról, és szemünk elé tárni azt, amit magunktól nem biztos, hogy szeretnénk látni. Stílusában Vonneguthoz lehetne hasonlítani, hiszen sokszor fekete humorral vagy cinizmussal színesíti műveit, melyek között gyakran megbújik az író társadalomkritikája. Keserű humora mellett lényegre törő stílusával is lehet jellemezni az írót, melynek folytán Palahniuk művei megdöbbentő hitelességgel tükrözik a valóságot, illetve annak kiragadott szeletét.

A halálraítélt, csakúgy, mint Palahniuk más könyvei többet rejtenek magukban, mint azt elsőre gondolnánk; az izgalmas, humoros és sokszor horrorisztikus történeteken túl, céljuk, hogy elgondolkodtassanak és kortárs problémákat vizsgáljanak. Így mutatnak túl Palahniuk írásai az egyszerű fikciókon, és válnak megdöbbentő és kihagyhatatlan olvasmányokká. Ezek után talán már nem kérdés, hogy miért lesz majd nehéz letenni őket…

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek