2022. 08. 19. péntek

Huba
1 EUR 407 HUF
1 GBP 480 HUF

Versenyképes tudást biztosít a duális képzés

A munkanélküliség újratermelődését akkor lehet megakadályozni, ha a fiatalok versenyképes tudást szerezhetnek, amellyel képesek lesznek helytállni a munkaerőpiacon – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára kedden Budapesten a Siemens Zrt. tanműhelyében, a duális szakképzést népszerűsítő sajtótájékoztatón.
A duális képzésben a tanulók a szakmai, elméleti ismereteket a szakképző iskolákban sajátítják el, gyakorlati oktatásuk pedig gazdálkodó szervezeteknél, költségvetési szerveknél folyik.

 

A kormány 2010 óta meghatározó átalakításokat hajtott végre a szakképzésben – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, többféle intézkedéssel teszik érdekeltté a vállalkozásokat, az intézményeket, a szülőket és tanulókat, hogy részt vegyenek ebben a munkában.

 

A vállalkozásoknál lényegesen egyszerűsítették a gyakorlati képzés költségeinek elszámolását. Tavalyig fejenként évi 440 ezer forint volt a normatív támogatás, amit egy tanuló után igénybe lehetett venni, ez 2014-ben 453 ezer forintra nőtt, és a költségvetés lehetőségeit figyelembe véve szeretnék növelni ezt az összeget, különösen a hiányszakmák esetében – ismertette Czomba Sándor.

 

Kiemelte: a szabályozást úgy alakították át, hogy egy mikro-vagy kisvállalkozásnak is megérje tanulót foglalkoztatni.

 

A tanulói szerződéssel foglalkoztatott diákok tanulmányi eredményüktől függően havi nettó 10-30 ezer forint közötti támogatást kaphatnak, de hiányszakmák esetében ez az összeg több lehet – mondta el az államtitkár.

 

Czomba Sándor közölte azt is: hamarosan bejelentenek egy új támogatási formát, amellyel a hátrányos helyzetű családból származó fiatalokat fogják segíteni.

 

A 2013-14-es tanévben már 48-49 ezer tanulói szerződéses fiatal vesz részt duális szakképzésben – összegezte az államtitkár.

 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke elmondta: jelenleg mintegy 7000 vállalkozásnál kaphatnak gyakorlati képzést a tanulók, de nagy szükség van további cégekre, amelyek bekapcsolódnak ebbe a modellbe.

 

Emlékeztetett arra, hogy a kamara már 15-20 éve szorgalmazta a duális képzés bevezetését. A nagy elmozdulás 2010-ben sikerült, amikor megállapodtak a kormánnyal a duális szakképzés elindításáról. Tavaly szeptembertől már a teljes magyar szakképzésben bevezették ezt a képzési formát – mutatott rá Parragh László.

 

Dale A. Martin, a sajtótájékoztatónak helyet adó Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Siemens Németországban már mintegy száz éve elindította a duális képzést. Magyarországon az elsők között vezette be ezt a képzési formát, a gödöllői Madách Imre szakiskolával közösen.

 

Az elnök-vezérigazgató, aki egyben a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke, hangsúlyozta, hogy a Magyarországon jelen lévő német vállalatok nemcsak munkahelyet teremtenek, hanem a magas színvonalú szakképzésben és a kutatás-fejlesztésben is komoly szerepet vállalnak.

 

Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója felhívta a figyelmet arra: a következő hetekben-hónapokban folynak a szakmaválasztások, most döntenek a családok arról, hogy szeptembertől milyen iskolába járjanak a gyerekek. Ebben kíván segíteni a hivatal, amelynek honlapján részletes információkat találhatnak az érdeklődők a duális szakképzésről.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek