2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Újra Határtalan Napok a Miskolci Nemzeti Színházban!

Újra Határtalan Napok a Miskolci Nemzeti Színházban!

Február 7-9. között ismét a határon túli kultúráé lesz a főszerep a Miskolci Nemzeti Színházban. Három napon át a színház, a zene, a képzőművészet és irodalom lesz a középpontban Miskolcon, a Határtalan Napok rendezvénysorozaton, ahol idén Szatmárnémeti lesz vendégünk.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata változatos műfajokban mutatkozik be a három napos fesztiválon. A dzsungel könyve című musical felhőtlen szórakozást ígér minden korosztálynak. A Tévedések vígjátéka a szerepcserék, laktévesztések lehetőségeit fergeteges dramaturgiával kidolgozó korai Shakespeare-darab. Hatházi András és Tom Dugdale előadása, a Tizenöt próbálkozás a színészetre, a színész tudathasadásos állapotáról mesél – estéről estére szüntelenül hazudunk és igazat mondunk. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház közös produkciója, a Burundanga, avagy a maszk,a baszk meg a cucc című kortárs darab lehengerlő humorral beszél aktuális társadalmi problémákról.

A programban több színházi előadás mellett képzőművészeti kiállítás és irodalmi est is szerepel, így mindenki megtalálja a kedvére valót.

Február 7-én a Szatmáriak Miskolcon kiállítással nyílik a fesztivál, melyen három szatmárnémeti képzőművész, Szemák Zsuzsa grafikus- és festőművész, Muhi Sándor grafikusművész és Nyiri Zoltán festőművész mutatják meg régebbi és friss alkotásaikat.

Ahogy minden évben, idén is tartogat programot a fesztivál az irodalom kedvelőinek. Kereskényi Sándor és Végh Balázs Béla irodalomtörténészek mutatják be egy irodalmi est keretében Szatmár irodalomtörténetét, valamint kortárs szatmári költök is bemutatkoznak. Idén a zene műfaját a szatmárnémeti Dinu Lipatti filharmónia kamarakoncertje képviseli. Az együttes tagjai szívügyüknek tekintik az együtt-muzsikálást, és e műfaj sokszínűségét kívánják bemutatni.

PROGRAMOK:

Február 7. csütörtök:

15:30 Kiállítás megnyitóSzemák Zsuzsa grafikus- és festőművész, Muhi Sándor grafikusművész és Nyiri Zoltán festőművész szatmárnémeti képzőművészek kiállítása, helyszín: Nagyszínház, nézőtéri társalgó

A kiállítás március 17-ig látogatható a nagyszínház előadásai alatt.

19:00 Burundanga, avagy a maszk,a baszk meg a cucc, helyszín: Játékszín

„Honnan kellett volna tudnom? Manel egy irodában dolgozik, számítógépeket javít, az anyja egy asszonykórusban énekel, ő szombatonként teremfocizik, szerinted ilyen egy terrorista élete?” Jordi Garcelan kortárs katalán drámaíró legismertebb drámája, a többszörösen díjazott A Grönholm-módszer nemzetközi sikere mellett az elmúlt években több magyar és román nyelvű színház repertoárjában is feltűnt.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház közös produkciója.

Február 8. péntek:

14:00 és 19:00: A Dzsungel könyve, helyszín: Nagyszínház

A történet Maugliról szól, akit embergyermek létére a farkasok nevelnek fel a dzsungelben. Az utóbbi két évtized legsikeresebb magyar musicaljének szövegét Rudyard Kipling azonos nevű regénye alapján Békés Pál, zenéjét Dés László, dalszövegeit pedig Geszti Péter írta. A számos színházban bemutatott mű felhőtlen szórakozást ígér minden korosztálynak.

19:00 A szatmárnémeti Dinu Lipatti filharmónia kamarakoncertje, helyszín: Kamaraszínház

Közreműködik: Fátyol Rudolf hegedűművész, a Dinu Lipatti filharmónia igazgatója, valamint a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia FOURever vonósnégyese (Kovács P. Emőke elsőhegedű, Mihalcea Mija Alina másodhegedű, Budean Mihály Dávid brácsa, Cătună Dan gordonka).

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának vendégjátéka.

 

19:30 Tizenöt próbálkozás a színészetre, helyszín: Játékszín

Istenem, add, hogy hirtelen tapsrend legyen, felvegyem a gázsit, és hazamenjek! Nem tudom a szövegem, nem emlékszem a mozdulataimra, nincs hangom. Miért jöttek el ma a nézők? Meg tudja ezt nekem valaki magyarázni?

Hatházi András és Tom Dugdale előadása a színész tudathasadásos állapotáról – estéről estére szüntelenül hazudunk és igazat mondunk.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának vendégjátéka.

Február 9. szombat:

16:00 Szatmár irodalomtörténete és kortárs szatmári költők bemutatkozása, helyszín: Nagyszínház, nézőtéri társalgó

A program ingyenes, regisztrációs jegyek igényelhetők korlátozott számban, a színház jegypénztárában!

Ahogy minden évben, idén is tartogat programot a fesztivál az irodalom kedvelőinek. Kereskényi Sándor és Végh Balázs Béla irodalomtörténészek mutatják be egy irodalmi est keretében Szatmár irodalomtörténetét. Vendégeink lesznek kortárs szatmári költők is, akik köteteik részleteivel színesítik majd az eseményt.

19:00 Tévedések vígjátéka, helyszín: Nagyszínház

A Tévedések vígjátéka a szerepcserék, laktévesztések lehetőségeit fergeteges dramaturgiával kidolgozó korai Shakespeare-darab. Ezt a színművet állította színpadra Bocsárdi László kétszeres UNITER – és Jászai-díjas rendező a szatmárnémeti Harag György Társulat művészeivel.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának vendégjátéka.

A Határtalan Napok részletes programját itt találja meg: www.mnsz.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek