2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Újabb nagyvállalatok írtak alá támogatási szerződést a Miskolci Egyetemen

Újabb nagyvállalatok írtak alá támogatási szerződést a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara fennállása során mindig is törekedett a gyakorlatorientált, minőségi oktatás biztosítására, hiszen a képzés értékét az mutatja meg igazán, miként állják meg a helyüket az iparban a karon végzett mérnökök.
A kar és az ipar szoros együttműködésére kiváló példa, hogy a Műszaki Anyagtudományi Kar országosan az elsők között, és az egyik legnagyobb partnervállalati létszámmal indította be duális képzését a 2015/16 tanévben, majd évről évre folyamatosan növelte a választható specializációk és a résztvevő vállalatok számát. 2017. szeptember 1-től már a kar teljes BSc képzési repertoárját tudják a diákok duális formában is választani, és összesen 50 partnervállalat közül dönthetik el, hogy hol szeretnék megszerezni a szakmai tapasztalatokat. A következő években pedig már az MSc képzésben is (mind az anyagmérnöki, mind a kohómérnöki területen) el fogják indítani a duális képzést.
A mai napon megkötött együttműködési megállapodás célja a Műszak Anyagtudományi Kar Vas- és Acélmetallurgiai Intézeti Tanszékén folyó oktatási és kutatómunka támogatása. Az együttműködési megállapodást a Miskolci Egyetem részéről Prof. Dr. Torma András rektor, az ISD Dunaferr Zrt. részéről Evgeny Tankhilevich cégvezető, az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. részéről pedig Bartha Imre ügyvezető igazgató írta alá. A szerződés létrehozatalában a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) segédkezett, a két cég és az egyetem közötti együttműködés létrejöttét pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által létrehozott támogatási rendszer tette lehetővé.

Az aláírási ceremóniát követő szimpóziumon a házigazda Műszak Anyagtudományi Kar bemutatkozását követően az aláíró cégek vezetői mutatták be az acélgyártás munkaerőigényét a cégük szemszögéből, majd Dr. Horváth Zita, az EMMI helyettes államtitkára tartott előadást a hazai műszaki felsőoktatás aktuális helyzetéről ill. jövőbeni feladatairól.

Az ISD Dunaferr Zrt. és az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. a legnagyobb foglalkoztatók közé tartoznak a régióban. A kormány acélgyártási cselekvési programjával összhangban nagy hangsúlyt fektetnek a nagyobb hozzáadott értékű acéltermékek előállítására, amihez fiatal, jól képzett mérnökökre van szükségük.
A szimpóziumon elhangzott, hogy az ISD Dunaferr Zrt. és az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. a korábbi és a most megkötött K+F és egyéb együttműködési megállapodások mellett a kar szerződött duális partnerei, és tárt karokkal várják az érdeklődő diákokat. A Műszaki Anyagtudományi Kar oktatási tevékenységet is folytat az említett vállalatoknál, hiszen Dunaújvárosban a cég telephelyén működik a Metallurgiai (ISD Dunaferr) Intézeti Tanszék, míg az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. városában 2017. szeptemberétől kihelyezett anyagmérnök BSc képzés indul.
A Műszaki Anyagtudományi Kar képzéseinek népszerűségét jól mutatja, hogy évről évre folyamatosan nő a karra jelentkezők száma, egyre többen látják, hogy a duális képzésnek, a kiemelkedően magas tudományos minősítettségi aránnyal rendelkező oktatói közösségnek és a kar családias hangulatának is köszönhetően minőségi oktatásban vehetnek részt, majd a megszerzett diplomával azonnal el is tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A képzés népszerűsége az ezévi jelentkezési adatokból is leszűrhető, hiszen míg országos szinten jelentősen csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma, számos egyetem 10-15-20 százalékos jelentkezőszám-csökkenéssel küzd, addig a Műszaki Anyagtudományi Kart a tavalyi – a korábbi évekhez képest szintén magas – számhoz képest 7 százalékkal többen jelölték meg 1. helyen a továbbtanulási jelentkezési lapjukon.

A most megkötött együttműködéstől és a közös munka meghirdetésétől a kar képzései – főként a fémes területek – iránt érdeklődők számának további emelkedését, valamint az oktatás infrastrukturális és személyi hátterének további javulását várják a felek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek