2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Újabb filmklasszikusból születik táncelőadás Miskolcon!

Újabb filmklasszikusból születik táncelőadás Miskolcon!

A Miskolci Balett idei első bemutatójával folytatja az irodalmi alkotások és sikerfilmek táncszínházi feldolgozásának vonalát. A Casablanca tavalyi sikere után ezúttal az Álom luxuskivitelben adaptációját láthatja a közönség Kozma Attila rendezésében október 19-én a Kamaraszínházban.
Álmokat látunk, szenvedélyeket, indulatokat, a racionalitás és a szerelem összetűzését, két fiatal kapcsolatát, akik végül nem engedik, hogy tiszta érzelmeiket befolyásolja a rideg világ.

Kozma Attila rendező-koreográfus Truman Capote kisregényét és az Audrey Hepburn főszereplésével készült filmet vette alapul a táncszínházi előadáshoz. – A regényben sokkal színesebbek, kidolgozottabbak a karakterek, és a történelmi háttérről, a ’60-s, ’70-es évek Amerikájáról is mélyebb képet ad, ezért nem hagyatkoztunk csupán a filmre. Két fiatalt látunk, akik pályájukat és felnőtt életüket is most kezdik. Ennek a helyzetnek a kiszolgáltatottsága az, ami hasonlítható mai életünkhöz, és persze a szerelem minden időben aktuális témája – mondja a rendező. – A mozgásvilágban emeltük picit a tétet, az alapvetően kortárs mozdulatokra épülő előadásban nagyobb hangsúlyt kaptak a tánctechnikai kifejezőeszközök, mint a színháziak. Igyekszünk a testtel, a testről is beszélni a nézőnek, hiszen sok éves munkánk után mára értő közönsége alakult ki a táncelőadásoknak Miskolcon, így bátrabban kísérletezhetünk már izgalmasabb megoldásokkal. A cél az, hogy egy szerethető előadás szülessen, ebben pedig a zenei világ, a 60-as évek ismert jazz, pop, és alternatív zenéi, illetve a fantasztikus látvány is nagy szerepet játszik. Cily Hebrentch állandóan úton van, nem csak fizikálisan, de lelki értelemben is. Ezért egy hatalmas bőröndöt látunk a színpadon, amelyben egy amerikai bérkaszárnya szobái rajzolódnak ki. Sokáig csiszoltuk ezt az előadást, mert ez is egy csillogó gyémánt a Tiffany kirakatában – tette hozzá Kozma Attila.
Kovalszki Boglárka, az előadás női főszereplője bevallotta, nagyon sokat tanult saját magáról is Cily Hebrentch megformálása közben. – Sokszor úgy éreztem, egyszerre nézem ezt a nőt belülről és kívülről. Ugyanúgy életvidám, szeleburdi lány, mint én vagyok, eközben pedig egy határozott, irányítani képes nő. Ezt a sokoldalúságot igyekszem megmutatni a színpadon, ami nem könnyű feladat. Nagyon élvezem ezt a szerepet, hiszen folyamatosan a színpadon vagyok, nagyon sokat tudok megmutatni magamból ezekben a jelenetekben, a jelmezek pedig gyönyörűek. Rengeteg munka van ebben az előadásban, de úgy gondolom, a nézőt végül elvarázsolja majd a nagyszerű látvány és ez a tánc nyelvén megfogalmazott csodálatos történet – ajánlja az előadást Kovalszki Boglárka.
Eddig magabiztos, erős férfiakat alakítottam a színpadon, Paul Varjak viszont nagyon más karakter – meséli Dragos Dániel. – Sokáig kerestem, hogyan mutathatom meg a pályakezdő íróban rejlő bizonytalanságot, ezért izgalmas kihívás volt számomra ez a szerep. Ebben a kapcsolatban a nő az erősebb, ő vezeti, irányítja ezt a férfit, aki csupán sodródik az árral. Egészen más oldalát látjuk itt a férfi-nő kapcsolatnak, ezért is érdemes tehát eljönni erre az előadásra – mondja a táncművész.

Truman Capote
Álom luxuskivitelben – táncjáték két felvonásban
rendező: Kozma Attila

Egy fiatal nő hajnalban kilép a taxiból, és megáll a Tiffany ékszerüzlet kirakata előtt, hogy elfogyassza reggelijét. Hogy honnan jött, senki nem tudja. Miután megette a croissant és megitta kávéját, hazasétál. Otthon lefekszik aludni. Kapucsengésre ébred. Egy jóképű fiatalember érkezik, egy ágrólszakadt író. Az új lakó.

A Miskolci Balett Truman Capote kisregényét és az Audrey Hepburn főszereplésével készült filmet veszi alapul legújabb bemutatójához. Álmokat látunk, szenvedélyeket, indulatokat, a racionalitás és a szerelem összetűzését, két fiatal kapcsolatát, akik végül nem engedik, hogy tiszta érzelmeiket befolyásolja a rideg világ. Az előadás zenei világa a 60-as évek ismert jazz, pop, és alternatív zenéit tükrözi.

Az előadás a Truman Capote Literary Trust hozzájárulásával jött létre.

ÁLOM LUXUSKIVITELBEN
táncjáték két felvonásban
Truman Capote azonos című műve nyomán

Cily Hebrentch             KOVALSZKI BOGLÁRKA
BÁNYAI MIRJAM

Paul Varjak                 DRAGOS DÁNIEL
MÁRTON RICHÁRD JÁNOS

Mag Wildwood             MOHAI CINTIA
Rutherford Trawler         FŰZI ATTILA
O.J. Berman                 DÁVID PATRIK
2-E                     KOCSIS ANDREA
HARANGOZÓ LILI
Jose Ybarra-Jaegar             BOLLA DÁNIEL
Doki                     LUKÁCS ÁDÁM
Mr. I Y Yunioshi             GUIDO DI VONA
Tomato Sally             FILIPPO NESTOLA
Joe Bell                                             MÁRTON RICHARD JÁNOS
DRAGOS DÁNIEL

Könyvtárosnő                                   SZŰCS BOGLÁRKA
Egy elegáns nő Tiffanynál               HARANGOZÓ LILI
Gyerek                                              KEPESS BOGLÁRKA

Díszlettervező         JUHÁSZ KATALIN
Jelmeztervező        BOZÓKI MARA
Dramaturg             CSEPI ALEXANDRA
Koreográfus asszisztens:     FŰZI ATTILA
Ügyelő                VARGA RENÁTA
Rendezőasszisztens          FŰZI ATTILA

Koreográfus-rendező:
KOZMA ATTILA

Bemutató előadás:     2018. október 19. – Kamaraszínház

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek