2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Új képzés a Miskolci Egyetemen

VEGYÉSZMÉRNÖKKÉPZÉS INDUL A VEGYIPAR SZÍVÉBEN
ÚJ KÉPZÉS A MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KARÁN

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán 2019 szeptemberétől vegyészmérnök alapszak indul. Az új képzés indítását Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a vegyipar fellegvárában a sikeres vegyipari vállalatok – a Wanhua-BorsodChem, a MOL Petrolkémia Zrt., illetve a Kiss Cégcsoport – példaértékű összefogása tette lehetővé, hiszen a cégek számára egyértelmű, hogy a versenyképesség folyamatos fejlesztéséhez biztosítani kell a megfelelő szakember-utánpótlást.
Az új alapképzést duális formában is választhatják majd szeptembertől az ide jelentkezők. A munkaerőpiacra lépő frissdiplomások – nem megalapozatlan – félelme, hogy a cégek azonnal használható gyakorlati tudást várnak el egy-egy állás betöltéséhez, ez a képzési forma azonban választ ad erre a problémára is, hiszen ennek keretében teljesülhet a „Friss diploma, több éves szakmai gyakorlattal” elvárás. Az új képzéshez kapcsolódóan a kar több iparvállalattal is készített elő duális szerződéseket.
Kiss László, a Kiss Cégcsoport vezetője elmondta: a Sajóbábonyi Vegyipari Park területén jelentős finomvegyipari tevékenység folyik. A KISCHEMICALS Kft. több éve tartó növényvédőszer hatóanyag- és intermedier gyártó tevékenysége megteremtette azt az alapot, melynek révén a társaságnál jelentős kémiai és kémiai-technológiai kutatások indulhatnak el az új termékek kifejlesztése irányába. Ehhez a munkához korszerű szemlélettel és magas szintű tárgyi tudással bíró fiatal munkatársakra van szükség, akik jelentős mértékben ki tudják venni részüket mind a K+F tevékenységből, mind a termékek magas szintű gyártásából. Ennek következtében a KISS Cégcsoport évek óta támogatta a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán a vegyészmérnöki képzés bevezetését. Ennek volt része az is, hogy 2017 februárjában a cég megalapította az egyetem Kémiai Intézetében a karral közösen a Finomvegyipari és Környezettechnológiai Tanszéket. A Tanszék nevéből is következik, hogy nemcsak a finomkemikáliák fejlesztése áll a fókuszban, hanem jelentős erőket kíván az új, korszerű hulladékgazdálkodási technológiák kifejlesztésére is fordítani. Mindezek a célok a Miskolci Egyetemen végzett vegyészmérnökökkel lesznek majd elérhetők.
A MOL Petrolkémia Zrt. és a Miskolci Egyetem között erős, évtizedekre visszanyúló a szövetség. 2008-ban kezdte meg működését a Petrolkémiai Technológia Intézeti Tanszék az egyetemen. A két intézmény közötti partnerség lehetőséget teremt a fiataloknak arra, hogy az egyetemen megszerzett elméleti tudásukat gyakorlati tapasztalattal egészítsék ki. Idén 4 vegyipari gépész specializáción tanuló hallgatóval kötött duális szerződést a cég, és ezt a képzést folyamatosan kívánja indítani keresztféléves kezdésekkel, éppen ezért 2015-ben, amikor először felmerült a miskolci vegyészmérnök alapképzés indításának gondolata, a MOL Petrolkémia odaállt a kezdeményezés mellé – mondta a rendezvényen Dési Viktória, a MOL Petrolkémia Üzleti Támogatás vezetője.
A BorsodChem a vegyészmérnökképzés akkreditációját a cég és az egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara közötti sikeres együttműködés újabb mérföldköveként könyveli el. A most induló vegyészmérnök alapképzés lehetőséget nyújt a Wanhua- BorsodChem számára, hogy a képzés évei alatt a hallgatóknak nyújtott lehetőségekkel és a velük folytatott együttműködéssel olyan kapcsolatot alakítson ki a leendő vegyészmérnökökkel, amely
Bővebb információ: Dr. Mende Tamás, 20/341-0250, tamas.mende@uni-miskolc.hu
elkötelezetté teszi őket a BorsodChem, és ez által a térség gazdasági fejlődésének és sikerességének előmozdítása iránt. A vállalat tapasztalt szakembergárdája magas színvonalú gyakorlati képzést tud biztosítani az egyetemen folyó elméleti oktatáshoz. A duális képzés keretében ez egy olyan komoly többlet szakmai képzési tartalmat biztosít a hallgatóknak, amely alkalmassá teszi őket akár a BorsodChemnél a közeljövőben megvalósuló kapacitásbővítő és új termelő egységeket létrehozó beruházások működtetésére, akár az azokhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési feladatok ellátására – nyilatkozta a BorsodChem HR és Kommunikációs Igazgatója, Varga Béla.
Az újonnan induló vegyészmérnökképzés keretében az országban először, kísérleti jelleggel bevezeti a kar a személyre szabott oktatási modellt is. Az alapképzésbe belépő hallgatók mellé páronként egy-egy fiatal mentoroktató áll majd, aki heti rendszerességgel konzultál a rábízott hallgatókkal, segíti az előrehaladásukat a tanulmányaik során. Emellett folyamatosan monitorozzák az újonnan indított vegyészmérnökképzés szakmai tárgyait, hogy azok mennyiben segítik elő a megfelelő mérnöki kompetenciák megszerzését. A partnercégek havonta egy-egy alkalommal orientációs megbeszélésekre invitálják a hallgatókat, így az ipari gyakorlatokat már egy jól ismert közegben tudják elkezdeni a fiatalok.
A vegyészképzés népszerűsítése érdekében a régió vegyipari cégeinek összefogása első lépéseként 2017 őszén rendezték meg az I. Vegyipari Pályaorientációs Napot általános- és középiskolás diákok számára. A nagy sikerre való tekintettel a rendezvényt idén újra megszervezik: 2018. november 14-én a Miskolci Egyetem díszaulájában várja az egyetem a régió vegyipari vállalataival együtt az érdeklődőket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…