2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Tudomány a katedrán túl – Kutatók Éjszakája

Színes ízelítő a programokból: a kíváncsi diákok és kíváncsi szüleik megismerkedhetnek egy a hallgatók fejlesztette versenyautóval, a Tesla tekerccsel, Dinoszaurusz- és egyéb csontok földradar-kutatásával, plazmasugaras és anyagtudományi berendezésekkel. A műszaki irányt az Európában is egyre népszerűbb kínai nyelvi és kulturális program, Nyelvek Európai Napja, E-marketing, és a testünk titkait feszegetők egészítik ki. A Miskolci Egyetem tudományterületeit képviselők mind itt lesznek: 2015. szeptember 25-én nyolcadik alkalommal csatlakozik az intézmény az Európa-szerte szeptember utolsó péntek estéjén kezdődő Kutatók Éjszakája programsorozathoz. Idén nagy hangsúlyt kapnak a programok között az intézményben futó TÁMOP-projektek, valamint a Pannon-tenger Múzeum és a Konfuciusz Intézet különböző programjai is.
A rendezvényen a Miskolci Egyetemen művelt minden tudományterület képviselteti magát – fesztiválköntösbe bújtatva eredményeit, kutatásait. Műszaki, természet-, társadalom-, egészség- és bölcsészettudományok szakavatott művelői hallgatóik közreműködésével teremtik meg a szórakozva tanulás lehetőségét, míg a résztvevők a rácsodálkozás élményével is gazdagodhatnak. Sőt, emlékül kaphatnak még ajándékokat, nyereményeket is, amelyek a játékok, vagy például az érem- ill. ólomkatona-öntés során találnak majd gazdára. Szórakozás, tudomány, fesztiválhangulat több helyszínen a Miskolci Egyetem szervezésében. Az egyes helyszínek között ingyenes és egyedi transzferbuszok közlekednek.
Az idei év Miskolc Városának gazdasági felélénküléséről szól, amit jól példáz a Robert Bosch Magyarország miskolci vállalatainak további bővülése, és a város Déli Ipari Parkjában a TAKATA Safety Systems Hungary Kft. megnyitása. A két cég természetesen színes programokkal lesz jelen a Kutatók Éjszakáján. A Bosch Magyarország mind a kéziszerszám, mind az autóipari mozgatórendszerek üzletágával képviselteti magát, így a már-már megszokott fúrás-faragás mellett a látogatók nemcsak az intelligens autóval ismerkedhetnek meg, de az egyetem Go-Bosch, Go-Kart csapatával is. A TAKATA pedig az autóbiztonság-technika és a légzsákok tesztelésének világába kalauzolja el az érdeklődőket.
A tavalyi sikereken felbuzdulva a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete ismét színes programokkal készül az eseményre, mellyel egybekötve megünneplik kétéves fennállásukat is. Az ünnepség részeként a pekingi egyetemisták világhírű művészcsoportjának tagjai is fellépnek. A Kutatók Éjszakája hivatalos megnyitóját követően a Pekingi Idegennyelvű Egyetem lép színre, hogy ízelítőt adjon a kínai kultúrából, és akiknek sikerült ezzel felkelteni a kíváncsiságukat, azokat szívesen látja a Konfuciusz Intézet az Egyetem A/1-es épületében.
A már megszokott helyszíneken túl idén – a Kutatók Éjszakája új partnereként – színes programokkal várják a látogatókat a Pannon-tenger Múzeumban is, ahol a környék kőzettani és történeti érdekességei mellett (Kő kövön – Az őskőkori kőeszköz-készítés a nyersanyag fényében) az ifjú kutatók is bemutathatják tudományos eredményeiket. Mindemellett idén ismét hangsúlyt kapnak az egyetemen futó TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) projektek innovációs programjai is, ennek keretében az Egyetemvárosba, valamint a Pannon-tenger Múzeumba

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek