2022. 09. 24. szombat

Gellért, Mercédesz
1 EUR 406 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Tosca – Klasszikus opera gyűlöletről és szenvedélyről a Miskolci Nemzeti Színházban!

Tosca – Klasszikus opera gyűlöletről és szenvedélyről a Miskolci Nemzeti Színházban!

Felemelő zene, viharos érzelmek, monumentális díszletek – Puccini egyik legismertebb operáját, a Toscát tűzi műsorra szeptember 25-én a Miskolci Nemzeti Színház.

Az előadásról az Avasi Kilátónál tartottak sajtótájékoztatót, hiszen ezen a különleges helyszínen láthatta 2012-ben az Operafesztivál közönsége szabadtéri előadásban ezt a zeneművet. A 2015/2016-os évad első nagyszínházi bemutatóját Kesselyák Gergely rendezi, aki az elmúlt húsz évben már számos alkalommal vezényelhette ezt a művet, rendezőként viszont most először állítja színpadra.

– A Tosca szerintem a legjobb opera, amit valaha írtak – állítja Kesselyák Gergely, a szeptemberi operabemutató rendezője. – Bár egy alkotó mindig azt a darabot érzékeli a legjobbnak, amin éppen dolgozik, mégis azt gondolom, hogy ez a legtökéletesebben megkomponált mű az egész operairodalomban. Személyesen is kötődöm a Toscához, hiszen az egyik legelső opera volt, amit vezényeltem, és az ember azokat a műveket érzi hozzá legközelebb állónak, amiért legjobban meg kellett küzdenie. 1997-ben vezényeltem először, és azóta nem telt el talán egyetlen év sem Tosca nélkül. Nagy segítség volt számomra a rendezésben, hogy szinte a véremben van a mű – fejtette ki.

A Liszt Ferenc-díjas, Érdemes művész a szerzőhöz hű előadást tervez. – Én egy olyan Toscát szeretnék színpadra állítani, amelyben minden Puccini instrukciót megvalósítunk. A szerző ugyanis kész rendező volt. Annyira sok, és részletes utasítást ad, hogy tulajdonképpen meg is rendezi a darabot. Ám az általam ismert eddigi produkciókban ennek csak töredékét valósították meg. Engem ez érdekel általában az operarendezésben, hogy hogyan lehet korlátok között szabadnak lenni. Betartva a játékszabályokat valami újat létrehozni. Ebben az esetben ez még nagyobb kihívást jelent. Hiszen itt még behatároltabb keretek között kell megpróbálnom még szabadabbnak lenni. Izgalmas, és meghökkentő előadást kínálunk a nézőknek, minden felvonásban egy-egy nem várt fordulattal – hangsúlyozta a rendező.  – A történet három helyszínen játszódik, és három monumentális díszletet fog látni a nézőközönség, izgalmas perspektívákból. Zeke Edit gyönyörű jelmezeket és nagyon gazdag látványvilágot tervezett – tette hozzá.

Az opera főszerepeiben olyan nemzetközi hírű operaénekesek lépnek színpadra, mint Hector Lopez Mendoza mexikói tenor, Xavier Rivadeneira ecuadori születésű énekes, valamint Vizin Viktória világhírű mezzoszoprán, akit az Operafesztivál Víg özvegy előadásából már jól ismerhet a miskolci közönség.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Múzsára emlékezünk
150 éve halt meg Déryné Széppataki Róza Fontos évfordulóra készül a város. A Magyar Múzsa - Déryné Széppataki Róza, a korának egyik legnagyobb szín…

További cikkek