2022. 05. 26. csütörtök

Evelin, Fülöp
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Top 100-ban a Semmelweis Egyetem a QS szűkebb szakterületi rangsorában

Top 100-ban a Semmelweis Egyetem a QS szűkebb szakterületi rangsorában

A Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as szakterületi rangsorában idén először a top százban (51-100.) szerepel a Semmelweis Egyetem a szűkebb, anatómia és élettan képzési területen. A gyógyszerészeti képzést a rangsor készítői a 151-200., az orvostudományi képzést pedig a 201-250. helyre sorolták. A szélesebb szakterületi listán az élet- és orvostudományok területén tavalyi eredményén 13 helyet javítva a 295. legjobb lett a Semmelweis Egyetem.

A szélesebb szakterületi listán az élet- és orvostudományok területén a magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem érte el a legjobb eredményt: a QS szakemberei – a tavalyi 308. helye után – a 295. helyre sorolták. A listára a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is felkerült. Előbbi a 401-450. helyezést, utóbbi pedig a 451-500. helyezést szerezte meg.

 

Idén először jutott be a szűkebb képzésterületi listára anatómia és élettan területén a Semmelweis Egyetem egyedüli magyar felsőoktatási intézményként, ahol az 51-100. helyen zárt a QS rangsor készítőinek értékelése alapján.

 

A gyógyszerészeti képzéseket rangsoroló listára szintén csak a Semmelweis Egyetem került fel a hazai egyetemek közül, megőrizve korábbi 151-200. helyezését.

 

A szűkebb szakterületi listákon orvostudományi területen idén is a Semmelweis végzett élen a hazai társegyetemek közül a 201-250. hely közé sorolva, tavalyi helyezését megőrizve. A Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a 301-350., a Pécsi Tudományegyetem pedig a 351-400. helyre került.

 

A QS nemzetközi szakterületi rangsor készítői a listák összeállításánál négy szempontot vesznek figyelembe: az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, az intézmény hírnevét a tudományos szférában, a munkáltatói véleményeket, továbbá az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort (h-index citations). A Semmelweis Egyetem a szűkebb képzési listák tekintetében az idézettségi mutatókban kapta a legmagasabb értékelést. A most közzétett 2019-es QS-rangsor összesen 48 különböző képzési területen rangsorolja a világ egyetemeit.

 

Keresztes Eszter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum