2021. 09. 20. hétfő

Friderika
1 EUR 354 HUF
1 GBP 413 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Top 100-ban a Semmelweis Egyetem a QS szűkebb szakterületi rangsorában

Top 100-ban a Semmelweis Egyetem a QS szűkebb szakterületi rangsorában

A Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as szakterületi rangsorában idén először a top százban (51-100.) szerepel a Semmelweis Egyetem a szűkebb, anatómia és élettan képzési területen. A gyógyszerészeti képzést a rangsor készítői a 151-200., az orvostudományi képzést pedig a 201-250. helyre sorolták. A szélesebb szakterületi listán az élet- és orvostudományok területén tavalyi eredményén 13 helyet javítva a 295. legjobb lett a Semmelweis Egyetem.

A szélesebb szakterületi listán az élet- és orvostudományok területén a magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem érte el a legjobb eredményt: a QS szakemberei – a tavalyi 308. helye után – a 295. helyre sorolták. A listára a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is felkerült. Előbbi a 401-450. helyezést, utóbbi pedig a 451-500. helyezést szerezte meg.

 

Idén először jutott be a szűkebb képzésterületi listára anatómia és élettan területén a Semmelweis Egyetem egyedüli magyar felsőoktatási intézményként, ahol az 51-100. helyen zárt a QS rangsor készítőinek értékelése alapján.

 

A gyógyszerészeti képzéseket rangsoroló listára szintén csak a Semmelweis Egyetem került fel a hazai egyetemek közül, megőrizve korábbi 151-200. helyezését.

 

A szűkebb szakterületi listákon orvostudományi területen idén is a Semmelweis végzett élen a hazai társegyetemek közül a 201-250. hely közé sorolva, tavalyi helyezését megőrizve. A Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a 301-350., a Pécsi Tudományegyetem pedig a 351-400. helyre került.

 

A QS nemzetközi szakterületi rangsor készítői a listák összeállításánál négy szempontot vesznek figyelembe: az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, az intézmény hírnevét a tudományos szférában, a munkáltatói véleményeket, továbbá az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort (h-index citations). A Semmelweis Egyetem a szűkebb képzési listák tekintetében az idézettségi mutatókban kapta a legmagasabb értékelést. A most közzétett 2019-es QS-rangsor összesen 48 különböző képzési területen rangsorolja a világ egyetemeit.

 

Keresztes Eszter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Egy személyautó az úttestre lelépett gyalogos férfit ütött el Miskolcon, az Andrássy utcában. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum