2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Több mint varrónő

Prominens személyiségek alkalmazottjainak lenni amilyen felelősségteljes, olyan izgalmas is lehet(ett); számunkra pedig különösen érdekessé pedig utólag, a múltba visszatekintve válik. Jennifer Chiaverini könyve Amerikába kalauzolja az olvasókat, de ezúttal – talán váratlanul – nem egy elnök áll a középpontban, hanem annak felesége. A Mrs. Lincoln varrónője a First Lady életébe nyújt betekintést, miközben női szemmel, oldalról, illetve az államfőhöz legközelebb álló személyen keresztül nyerünk bepillantást az eseményekbe és a 19. század második felébe.

A történet egyik főszereplője Elizabeht Keckley, aki rabszolgasorba születik. Ám nem adja fel: kitartásának szorgalmának köszönhetően megváltja szabadságát, hogy aztán Washington D. C. elismert, népszerű elitista varrónőjévé váljon. Karrierjének nem ez a csúcspontja, ugyanis 1861 márciusában a First Lady, Mary Todd Licnoln választása reá esik, hogy a Fehér Házban nőiruha-készítőként és öltöztetőként szolgálatot teljesítsen.

A két nő között idővel elmélyül, s szoros barátság szövődik, amint belefolyik a Lincoln család meghitt életébe, és tanúja számos, az elnöki pár privát pillanatnak. Így válik „Lizzie” Mary támaszává, főleg első fia elvesztésének, majd férjének az egész világot megdöbbentő férje meggyilkolásának tragédiájában, a mellette van akkor is, mikor – a már egyesült – amerikai nemzet ellene fordul. A Mrs. Lincoln  tehát hiteles beszámolót nyújt az amerikai történelem egyik legjelentősebb éveiről, a polgárháborús időszakról és Lincolnék életéről. Keckley memoárját mélyre ható, kifogástalan kutatás egészíti ki, amelyeket a szerző megindító stílusával kelt életre a könyvlapokon.

A Mrs. Lincoln varrónőjének több rétege is van: Keckleyn keresztül bemutat egy, a függőségtől (rabszolgaságtól) a függetlenségig (üzletasszony) felfelé ívelő sorsot, egy példaértékű, tűzön-vízen át kitartó, gyönyörű barátságot, a rabszolga-felszabadítást és a polgárháborút. A Firs Lady és Lizzie barátsága, mint fekete és fehér ember közti kapcsolat pedig megcáfolja a kor társadalmi normáit. A regény összességében remekül kiegészíti és elmélyíti az iskolapadban szerzett történelmi ismereteket, emellett pedig egy rendkívüli nőt is megismerhetünk. A történelmi fikciók kedvelői tetszését biztosan el fogja nyerni ez a mű.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek