2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Több mint 7000 éves város nyomaira bukkantak Egyiptomban!

Több mint 7000 éves város nyomaira bukkantak Egyiptomban!

Több mint hétezer éves, az első dinasztia korában épült várost és temetőt tártak fel régészek a dél-egyiptomi Szóhág tartományban – jelentette be  az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.

Egyiptomi régészeti felfedezés | Fotó: © Egyiptomi Műemlékvédelmi Minisztérium

A felfedezés új fénybe helyezheti Abdzsút (Abüdosz), az ókori Egyiptom egyik legősibb és leghíresebb szent városát, amelynek temetőit a predinasztikus kortól a római korig használták – közölte a tárca.

Szakemberek elmondták, hogy Abdzsu a predinasztikus kor végén, az első dinasztia első négy uralkodójának idején Egyiptom fővárosa volt. A város valószínűleg magas rangú tisztviselők és sírépítők otthonául szolgált.

A város maradványaira az Újbirodalom idején uralkodó I. Széthi fáraó luxori templomától mintegy 400 méterre bukkantak a Nílus túlpartján. A szakemberek találtak kunyhó-és edénymaradványokat, vaseszközöket és 15 óriási sírt, néhány közülük nagyobb, mint a királysírok Abdzsúban. „A temetőben talált sírok mérete nagyobb, mint néhány királyi sír az első dinasztia (Kr.e 3032/2982-2853/2803) idejéből Abdzsúban, ami azt mutatja, hogy magas rangú embereket temettek oda az ókori egyiptomi történelem e korai időszakában” – olvasható a tárca közleményében.

A felfedezés lendületet adhat a gyengélkedő egyiptomi turizmusnak, amelyet számtalan csapás ért Hoszni Mubarak elnök hatalmának 2011-es megdöntése óta, de még ma is fontos forrása az ország külföldi devizabevételeinek. 2010-ben még több mint 14,7 millió turista kereste fel Egyiptomot, egy évvel később már csak 9,8 millió. 2016 első negyedévében 1,2 turista látogatott az észak-afrikai országba.

Forrás: MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek