2022. 08. 14. vasárnap

Marcell
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Tanévkezdés – Balog: az iskola csak “kölcsön kapja” a szülőktől a gyerekeket

Tanévkezdés – Balog: az iskola csak “kölcsön kapja” a szülőktől a gyerekeket

 (MTI) – Az iskola csak “kölcsön kapja” a szülőktől a gyerekeket, ami komoly felelősséggel jár – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere a nemzeti tanévnyitón vasárnap a Borsod megyei Hejőkeresztúron.

Balog Zoltán a IV. Béla Általános Iskolában rendezett ünnepségen kiemelte: a szülőket a jelenleginél jobban be kell vonni abba a párbeszédbe, amely arról szól, hogy milyen legyen, hogyan változzon a magyar iskola, az iskolarendszer.
A miniszter arra bíztatta a szülőket, hogy a hamarosan elinduló köznevelési portálon fejtsék ki véleményüket az oktatásról, az iskoláról, hiszen sok olyan kérdés van, amelyet érdemes megvitatni. Példaként említette a tanév rendjét, “mikor kezdődjön, mikor végződjön a nyári szünet”, mit kínáljon a nyári szünet a tanulóknak, mindazoknak, akiknek nincs lehetősége táborokba menni.
Balog Zoltán fontos kérdésnek nevezte azt is, hogy a kis falvakban hány gyereknek kell fenntartani az iskolát vagy az alsó tagozatot, valamint a tananyag “mennyiségét”, és azt is, hogy “mit kellene erősíteni az iskolákban”. Arra kérte a szülőket, hogy mondják majd el véleményüket a tanár-diák viszonyról is.
A pedagógus életpályáról szólva kitért arra, hogy 2017-ig 40 százalékkal emelkedik a tanárok, tanítók jövedelme. Ugyanakkor ez nemcsak fizetésemelésről szól, hanem arról, hogy egységes rendszerben, “a minőséget ellenőrizve lehet majd tanítani” – tette hozzá.
Beszélt arról is, hogy a nemzeti köznevelési rendszerben két célt határoztak meg, a versenyképes tudást, azt, hogy mindenki képességének megfelelő képzéshez jusson, valamint azt, hogy “fejlesszük és megerősítsük a gyermekek választási képességét”.
Az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: az iskoláknak olyan biztos pontoknak kell lenniük, amelyek biztonságot nyújtanak a gyerekeknek, a szülőknek és a pedagógusoknak.
“Az iskola sikerét sok mindenen le lehet mérni, de az igazi siker mégis csak a családokkal összefogva megtanítani a gyermeket arra, hogy biztos alapokra építkezve tudjon örömmel, szabadon, megelégedéssel és felelősségteljesen élni és alkotni az élet bármely területén” – fogalmazott Balog Zoltán, aki azt is elmondta: ha az iskola olyan fiatalokat bocsát ki, akik tisztában vannak képességeikkel, akkor boldogulni fognak az életben.
Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy kedden 1 millió 200 ezer általános iskolás és középiskolás diák kezdi meg a 2015/2016-os tanévet, százezren közülük először lépik át az iskola kapuit. Az iskola szeretetre, a tudás szeretetére, a tudás iránti vágy szeretetére nevel – tette hozzá.
Az ünnepség végén nyolc pedagógus kapta meg a Trefort Ágoston-díjat az oktatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.
A tanév 181 napos, a tanév rendje szerint az őszi szünet 2015. október 26-tól október 30-ig, a téli 2015. december 21-től december 31-ig tart, a tavaszi szünet 2016. március 24-től március 29-ig. Lesz kompetenciamérés a mostani tanévben is, ezt 2016. május 25-én tartják.

Fotó:Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a nemzeti tanévnyitón a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola udvarán 2015. augusztus 30-án. MTI Fotó: Vajda János

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Halászlé
Hozzávalók: ponty harcsa, apróhal:kárász, keszeg, belsőség:haltej, ikra 4 fejhagyma só paprika   Elkészítés A meg…
Édes kis semmiség
Amikor először kóstoltam ezt az édességet, bevallom kicsit féltem a receptet elkérni. Attól féltem, túl nehéz, túl bonyolult, hiszen ha valami ennyire…