2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

SZIM-FOLK – szimfonikus és népi találkozása

A Miskolci Szimfonikus Zenekar SZIM-FOLK elnevezésű koncertjén a komolyzene és a népzene izgalmas találkozásának lehetünk tanúi a Művészetek Házában. A február 5-én 17 órakor kezdődő hangversenyen új változatát hallgathatjuk meg Huszár Lajos Concerto rustico című művének, bemutatják Juhász Endre Oboaversenyét és végül a gyimesi hangzásvilágot idézik meg Ács Gyula Gyimesi táncszvit című alkotásának ősbemutatójával. Ács Gyula miskolci születésű zeneszerző a darabban többször alkalmazza a gyimesi zene jellemző elemeit. A műben az ütőgardon csattogása a furulyák vagy a kaval zizegős dünnyögő hangja is felcsendül, és ízelítőt ad a gyimesi csángók különleges zenei kultúrájából. Az est másik különlegessége, hogy a közönség nem csupán passzív befogadója lesz a zenének, a koncert után ugyanis a nézőket egy moldvai táncházba várják a Művészetek Háza galériájára, ahol Barsi Csaba és az Agyagbanda húzza majd a talpalávalót. A koncerten a Miskolci Szimfonikus Zenekart Gál Tamás Liszt-díjas, érdemes művész vezényli.

A Miskolci Szimfonikus Zenekartól nem áll távol a kitekintés más zenei műfajok világába, és fontosnak tekinti a helyi művészekkel való együttműködést is. Ács Gyula miskolci születésű zeneszerző jelenleg a Miskolci Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanáraként dolgozik azon, hogy a komolyzenét és a népzenét közelebb hozza a fiatalok világához. A magyar népzenével 1984-től foglalkozik, akkor kezdett muzsikálni az Avas néptáncegyüttesnél (1984-85) majd a Kisbojtár táncegyüttesnél (1985-87) és végül a Szinvavölgyi Vasas táncegyüttesnél (1987-2005). Alapító tagja a Borókás Zenekarnak (1987) ahol a mai napig játszik. Népzene kutatással, gyűjtéssel 1986 óta foglalkozik és ezt töretlenül végzi jelenleg is, most már a növendékeivel jár gyűjteni Erdélybe, Felvidékre, Magyarország eldugott falvaiba. A népi hangszereken történő játékmódot adatközlőktől sajátította el. Zeneszerzőként dolgozott a Szinvavölgyi táncegyüttesnek is, de írt kortárs balettzenét és más színpadi zenét is. Ács Gyula február 5-én bemutatásra kerülő műve gyimesi csángó tánczene szvitszerűen egybekomponálva, mely megidézi a sajátos gyimesi csángó hangzásvilágot. A Gyimesi hágó és a Tatros völgyében élő magyarokat nevezik csángóknak pontosabban gyimesi csángóknak. Az ő nyelvük, zenéjük, táncaik különleges helyet foglalnak el a magyar kultúra színes palettáján. Különös hangzású zenéjük számunkra szokatlan, de nyelvük régies középkori hangzása, és táncuk összetettsége is kiemeli őket az erdélyi dialektusok közül. Tánckincsüknek három stílusrétege van, a magyar (illetve erdélyi férfi- és páros táncok), a román (illetve balkáni lánctáncok), és a  közép-európai (németes, polgári jellegű, szabályozott páros táncok). Mindhárom táncréteg előfordul a táncsvittben de többségben mégis a magyar „réteg” táncai hallhatóak (Lassúmagyaros-Sebesmagyaros, Kettős jártató-sirülője, Medvés).

2015. február 5. 17 óra

Művészetek Háza

Műsor:

Huszár Lajos: Concerto rustico Op. 18 – új verzió,ősbemutató
Juhász Endre: Oboaverseny – nyilvános bemutató
Ács Gyula: Gyimesi táncszvit – ősbemutató

Közreműködők:

Oboán közreműködik: Juhász Andrea

Koncert után moldvai táncház az Agyagbandával.

Vezényel: Gál Tamás

Jegyek 800 Ft-os áron kaphatók a Miskolci Kulturális Központ központi jegyirodájában (3525 Miskolc, Rákóczi utca 2., Telefon: 36 46 508 844) és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. irodájában (3525 Miskolc, Kossuth utca 3., Telefon: 36 46 505 656).

A jegy tartalmazza a táncházon való részvételt is.

A műsor- és szereplőváltozás jogát fenntartjuk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek